13:26 / 19.05.2021.

Autor: T.D./HRT

Plenković o nabavi zrakoplova i sastanku VNS-a

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: IMS / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sjednice užeg kabineta Vlade komentirao je nabavu borbenih zrakoplova. Istaknuo je da je odgovorio na dopis predsjednika Republike Zorana Milanovića i da mu je za sastanak Vijeća za obranu predložio dva termina - sutra ili prekosutra. Podsjetio je i da je predsjednik Milanović odbio imenovati svog predstavnika u povjerenstvu za nabavu zrakoplova, a komentirao je i rezultate prvog kruga izbora u Zagrebu i politički potencijal Davora Filipovića.


Nabava zrakoplova

Naglasio je da Vlada cijelo vrijeme radi na analizi ponuda i analizi rada povjerenstva koje je formirano i koje je svoju zadaću napravilo.

- Jučer smo imali jedno predstavljanje u užem krugu ministara koji su nadležni po aspektima za ovu temu. S obzirom na to da ste vidjeli kako mi je predsjednik poslao dopis za održavanje vijeća za obranu, danas mu je odgovoreno i ostavili smo mu ponudu za dva termina, tako da se formalno održi to tijelo koje je savjetodavno, rekao je.

Upitan hoće li sjednica Vijeća za obranu biti prilika da razgovara s predsjednikom Milanovićem i o osobnom sukobu, Plenković je rekao da to neće biti tema sastanka.

- Ovaj proces je izrazito složen, vrlo kompleksan, stručno zahtjevan. Imate prevaranta koji vrijeđa cijelu političku scenu, a imate i analitičare koji to zovu prepucavanjem. To nije prepucavanje, rekao je Plenković.

Kaže da se raspravljalo o nizu tema koje će objaviti danas u dnevnom redu.

- Posebno smo imali izvješće o napretku procesa cijepljenja, koji ide vrlo dobro i ubrzano. Prema procjenama koje imamo, mislim da ćemo ostvariti željeni cilj, između 50 i 55 posto odrasle populacije koja bi trebala biti procijepljena do 30. lipnja. Vjerujem da ćemo uz jenjavanje epidemije i smanjivanje broja zaraženih, istodobno procjepljivanje, paralelni dogovor na europskoj razini o zelenoj digitalnoj potvrdi koja će uključivati one ljude koji su preboljeli, bili cijepljeni ili su testirani, omogućiti slobodu kretanja i vratiti stvari u okolnosti prije koronavirusa i tako omogućiti veći gospodarski rast i zamah, rekao je.

Istaknuo je da je to za Hrvatsku posebno važno zbog dolaska turista i dinamiziranja ekonomije.

- Vjerujemo da će nam sva tri elementa -jenjavanje epidemije, cijepljenje i sloboda kretanja biti ključni da gospodarski rezultati budu bolji nego što smo očekivali, rekao je.

Rebalans proračuna u lipnju

Plenković je rekao da se Vlada sprema na rebalans proračuna, koji će biti u lipnju.

- Nastojimo uzeti u obzir sve okolnosti s obzirom na sredstva koja smo uložili u zdravstvo, sredstva koja su uložena u očuvanje radnih mjesta i niz drugih mjera koje smo morali poduzeti kako bismo osigurali normalno funkcioniranje države i svih njezinih sastavnica, rekao je.


O Davoru Filipoviću

Premijer je rekao da je Davor Filipović sjajan političar.

- Nitko nije doživio takvu agresiju kvazikomentatora koji glume krajnje nekorektno, neprofesionalno, čovjek je po mom dubokom uvjerenju pokazao najveće znanje o Gradu Zagrebu. On je profesor ekonomije, doktor znanosti. Žao mi je što birači to nisu prepoznali. Mislim da je šteta što nije dobio veću potporu u Zagrebu, on ima veliku perspektivu u hrvatskoj politici, sad je ponovno izabran u Gradsku skupštinu. On spada u novu generaciju političara koja ima veliku perspektivu u budućnosti, rekao je. 

Komentirao je izbore u Zagrebu.

- Birači u Zagrebu dali su svoj stav. Ovaj trenutak koji se dogodio u nedjelju je dao većinsko povjerenje platformi Možemo!. Prvo, ovi glasovi Zagrepčana su obračun s nasljeđem bivšeg gradonačelnika, tu nema nikakve dileme, dva, što se tiče lijevog političkog spektra totalna propast SDP-a i tome svi svjedočimo, a treći je enormna podrška javnosti i medija. Ne sjećam se da je ikada ijedna opcija u Hrvatskoj imala tetošenje kao što su imali članice i članovi platforme Možemo!, u svim mogućim medijima i na televizijama, rekao je Plenković.

- To je O.K. Ja nemam ništa s time, samo netko i to mora reći, da je i to pridonijelo ovim rezultatima u nedjelju, dodao je Plenković.

Upitan je što će poručiti biračima, koga da zaokruže u drugom krugu u Zagrebu.

- Nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, Škoro je javnosti poručio da u drugom krugu ponište listić, rekao je Plenković.

- Ako on za sebe smatra da pripada desnom političkom spektru, onda je biračima rekao nemojte glasati za Kolindu Grabar Kitarović. Vi križanjem listića onda pomažete Milanoviću. To je činjenica, nije to nešto što ja izmišljam. Isto je napravio i Most, rekli su da se križaju listići. To je za hrvatske građane i javnost važno da vide razliku između ozbiljnih stranaka, koje razumiju dugoročne procese, a to je HDZ, i njih. Mi nikada nećemo nikome savjetovati u demokraciji vezano za izbore, a izbori su jedini način kako građani direktno svojom voljom utječu na procese u državi, da im kažemo da križaju ili poništavaju listić. To nećete čuti ni od mene ni od HDZ-a jer građani imaju svoj stav i mišljenje, rekao je Plenković.

Na pitanje novinara je li zabrinut zbog stanja u nekim županijama, poput Vukovarsko-srijemske i Šibensko-kninske, Plenković je ponovio da je HDZ pobjednik izbora. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!