15:44 / 02.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Milanoviću predstavljeno istraživanje o učinku COVID-a na obrazovni sustav

COVID i učenici

COVID i učenici

Foto: Ivo Cagalj / PIXELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je s Borisom Jokićem i Zrinkom Ristić Dedić, koji su mu predstavili rezultate istraživanje "Nacionalno praćenje učinaka pandemije bolesti COVID-19 na sustav odgoja i obrazovanja u RH", priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjednika.

Predstavnici Instituta za društvena istraživanja naveli su da rezultati istraživanja nedvojbeno pokazuju kako je održavanje nastave online negativno utjecalo na bavljenje tjelesnim aktivnostima u osnovnim školama, a posebno na mentalno zdravlje srednjoškolaca te da će se posljedice toga tek vidjeti u budućnosti.

Prilikom istraživanja utvrđeno je da je održavanje škole uživo važno i za obrazovne ishode, budući da su učenici sami istaknuli da je pandemijsko vrijeme utjecalo i na njihove radne navike, motivaciju za učenje i vještine u predmetima. Isto tako, učenici su istaknuli kako se u učionicama lakše uči, nastava je zabavnija i razumljivija, a online nastava uzrokovala je znatne gubitke u usvojenim znanjima i vještinama.

Istraživanjem su bili obuhvaćeni i učitelji te nastavnici, za koje je održavanje nastave uživo također važno jer im je posao znatno otežan zbog višesatnog govora pod maskom, povećanog stresa i zahtjevnog načina rada. Istraživanje je pokazalo, nadalje, kako je na učenike i odgojno-obrazovne radnike u Sisačko-moslavačkoj županiji potres ostavio ozbiljnije posljedice čak i od pandemije.

- Nužno je adresirati psihosocijalno stanje učenika hitnom izradom sustavnih politika i mjera, pojačati psihosocijalnu podršku učenicima, pokazati razumijevanje za povećanje zahtjevnosti posla svih zaposlenih u školama tijekom pandemije te učiniti sve kako bi škole i dalje ostale otvorena mjesta za učenje i odrastanje, istaknuo je ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić.

Istraživanje, koje je provedeno od svibnja do lipnja 2021. u 161 srednjoj i osnovnoj školi te u 10 škola iz potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije, na više od 27.000 učenika u dobi od 10 do 18 godina, 417 stručnih suradnika i 4796 učitelja i nastavnika, financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a nastavit će se uz financiranje Hrvatske zaklade za znanost.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku s predstavnicima Instituta za društvena istraživanja bila je savjetnica predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!