15:04 / 02.09.2018.

Autor: HRT

Miletić: Nećemo mijenjati prostorni plan za Uljanik

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ogorčen sam jer su se plaće Uljaniku mogle isplatiti još 10. kolovoza, rekao je predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić.
Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić potvrdio je u razgovoru za Hinu kako ni Istarska županija ni Grad Pula neće nikada mijenjati Prostorni plan za Uljanik, koji bi na bilo koji način naštetio Uljaniku kao brodogradilištu i radnicima brodogradilišta. Pozvao je sve relevantne institucije poput DORH-a i USKOK-a da utvrde je li u poslovanju Uljanika bilo kakvih nepravilnosti.

Protekla dva tjedna bila su najteža za radnike Uljanika koji su čekali da im se isplati plaća. Sve drugo vezano je uz tu mučnu situaciju koju su mnogi, nažalost, iskoristili za skupljanje sitnih političkih poena. Hrvatska je postala država u kojoj histerija, divljanje i senzacionalizam upravljaju političkim procesima. To otvara vrata radikalizmu i općenito ne vodi ničem dobrom. Što se tiče Ivana Jakovčića, on je procijenio da s obzirom na atmosferu koja je stvorena ne želi opterećivati IDS i odustao je od kandidature, kazao je Miletić.

Priča s Uljanikom tek počinje. Za Uljanik treba naći dugoročno rješenje, a to rješenje isključivo je u rukama Vlade na koju sam izrazito ogorčen. Kao prvo, zato jer su plaće mogli isplatiti još 10. kolovoza, a pustili su ljude da se muče dvadeset dana! Zašto? Kao drugo, plan restrukturiranja Uljanika već je četiri mjeseca u Vladi, a oni su neki dan rekli da će ga 'tek pogledati'. Ne govorimo o četiri dana, nego o četiri mjeseca. To nam govori da ih uopće nije briga ili da igraju neku nepoštenu igru. Nažalost, sve je to vrlo simptomatično za Vladin odnos prema Istri. Za svaki projekt, za svaku firmu moramo voditi teške bitke, od cesta, preko bolnice do Uljanika. Nažalost, plaćamo cijenu vrijednosti koje ovdje u Istri živimo, istaknuo je.

Reagirao je na tvrdnje nekih da Uljaniku ne treba pomagati. Na Forumu pred gradskom palačom imate bijesne i očajne ljude koji djeci moraju kupiti hranu, knjige, a nisu dobili plaću, a u Zagrebu komentatore koji to gledaju i kažu 'pošaljite ih kući, nećemo ih plaćati novcem poreznih obveznika'. Kao prvo, to je njihov novac koji su oni pošteno zaradili, a ne novac poreznih obveznika. Kao drugo, Uljanikovci su državi samo prošle godine kroz poreze uplatili 220 milijuna kuna. Kao treće, Istra toj istoj državi svake godine uplati milijardu kuna viška. I onda mi netko kaže da država ne treba pomagati Uljaniku. Takve tvrdnje su u najmanju ruku neutemeljene i nepoštene. Sanirali su Brodosplit, Petrokemiju, svaki dan se spašava neka tvrtka od 'strateškog interesa', a baš za Uljanik koji je u županiji koja daje najviše novca u državnu blagajnu - nema novca. To je nepojmljivo, rekao je Miletić.

Prvi sam rekao da sve relevantne institucije trebaju doći i utvrditi je li bilo kakvih nepravilnosti. Priča s brodogradilištima je u cijelom svijetu vrlo složena i brodogradnja se u velikom broju država nalaze u krizi. Pogledajte Južnu Koreju koja predstavlja najveću konkurenciju našim brodogradilištima. Njihovi radnici štrajkaju! Zato je tu uloga države ključna jer država mora naći model da održi brodogradnju i da ona nakon toga može samostalno funkcionirati i generirati profit. Naša država, hrvatska vlada, za razliku od većine europskih država, nije napravila ama baš ništa! Ali nevezano za to, mislim da bi bilo dobro i važno da institucije 'pročešljaju' Uljanik pa da počnemo pričati o činjenicama, a ne konstrukcijama.

Na pitanje kakva je veza IDS-a i Uljanika, Miletić je odgovorio: Nikakva. Nijedan član Uprave ili Nadzornog odbora nije, niti je ikad bio član IDS-a. Osim što radimo sve što je u našoj moći da pomognemo naći dugoročno rješenje za Uljanik, odnosno da u suradnji s tijelima Europske unije nađemo model opstanka brodogradnje u Hrvatskoj. Zato smo prošli tjedan župan Valter Flego i ja bili u Bruxellesu. IDS se nikad nije miješao u rad Uljanika, a lokalna samouprava umiješala se samo kad je Uljaniku mogla pomoći prebijanjem dugova. Podsjećam da smo u Gradu Puli pokazali više puta što nam znači Uljanik kad smo prebili dugovanja u iznosu od 65 milijuna kuna i time osigurali nastavak proizvodnje u Uljaniku. Nijedan grad u Hrvatskoj nije to napravio za svoje brodogradilište. O odnosu IDS-a i Uljanika objavljeno je posljednjih dana brdo gluposti, ne mogu ih drukčije nazvati. Sve su to lako provjerljive stvari, ali kad atmosfera postane histerična onda se istina izgubi i svatko može lupati što hoće. Na sreću, zato postoje sudovi, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!