Miletić: Plenković mora učiniti sve da uhićene navijače vrati u Hrvatsku

17.08.2023.

12:05

Autor: Hina/HRT/V.G.

Marin Miletić

Marin Miletić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić pozvao je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića da učini sve što može da se uhićeni hrvatski navijači iz Grčke vrate u Hrvatsku i da im se tu sudi jer su im, kako je ustvrdio, životi u grčkim zatvorima u opasnosti.

Premijer mora učiniti sve što može da naše dečke vrati u Hrvatsku. Mi ne vjerujemo pravosudnom sustavu u Grčkoj. Životi naših momaka su u opasnosti. Neka ih tu dovedu i neka im se tu sudi za sva nedjela koja su učinili i neka odgovaraju, rekao je Miletić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru vezanoj uz uhićene pripadnike BBB-a u Ateni.

Upozorio je da mu se javljaju brojni roditelji uhićenih 104 pripadnika BBB-a koji se osjećaju prevarenima, napuštenima i ostavljenima jer su, kako smatra, naše institucije u tom slučaju potpuno zakazale.

- Njihovi životi u grčkim zatvorima su ugroženi, poručio je.

Stoga, istaknuo je, premijer Plenković mora učiniti sve što može da naše dečke vrati u Hrvatsku. Pozvao ga je i da prekine svađe s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem "s kojim svaku situaciju koristi za odmjeravanje vlastitih snaga".

Miletić je rekao i da su u zatvoru mahom mlađi punoljetnici te ustvrdio da je u sukobima s AEK-ovim navijačima pred stadionom sedmero pripadnika BBB-a bilo izbodeno noževima, a nije im se u policijskoj postaji pružila nikakva medicinska pomoć.

Pozvao je Plenkovića i da odbije izručenje 50-ak pripadnika BBB-a koje će navodno Grčka tražiti da im se izruči te istaknuo da je grčka policija od naših službi imala sve informacije kao što je mjesto susreta navijačkih skupina i slično, a njihova policija ništa nije učinila da bi nakon sukoba uhitila hrvatske navijače, a svoje je pustila.

- To nije pravedni sustav, poručio je i s gnušanjem odbio medijsko prikazivanje hrvatskog naroda "nasilnicima i luđacima".

Sladoljev: Roditelji su tražili informacije, a u MVP su im se spuštale slušalice


Bivši saborski zastupnik i pripadnik BBB-a Marko Sladoljev rekao je da su se i njemu, nakon događaja u Ateni, javili brojni roditelji rekavši da su telefonski zvali naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ali su im se spuštale slušalice.

- Na kraju im je rečeno da prate grčke medije što smatram skandaloznim. Grčki mediji su odigrali jednu od najsramotnijih uloga u ovom nemilom događaju. Oni su potpirivalivatru i traže osvetu. Ti roditelji su ostali prepušteni sami sebi, kazao je.

Apelirao je na Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo pravosuđa da imaju službenu osobu koja će komunicirati s roditeljima i od kojih će oni dobivati pravodobne informacije.

Sladoljev je rekao da je važno da se sada zatvori krug nasilja, a što se, drži, može napraviti samo pravednim suđenjem i pravednim uvjetima za uhićene navijače.

- Ne može jedna država provoditi osvetničku politiku i opet otvoriti krug nasilja, rekao je.

Također se založio da se razbije percepcija o Hrvatskoj kao huliganskoj zemlji jer, za razliku od drugih zemalja, nismo imali niti jedan smrtni slučaj navijača. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!