Miličić: Rekordna godina za KBC Zagreb, moguće da ćemo doseći 30 transplantacija srca

27.05.2021.

19:25

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Miličić : Moguće da ćemo doseći 30 transplantacija srca

Miličić : Moguće da ćemo doseći 30 transplantacija srca

Foto: Dnevnik / HRT

Ova godina nam je rekordna po broju presađenih srca, točno 16 do sada, a godišnji prosjek KBC-a Zagreb je između 20 i 24, rekao je Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila, za središnji Dnevnik HTV-a govoreći o uspjesima programa transplatacije KBC-a Zagreb.

Veliki uspjeh KBC-a Zagreb, uz pomoć austrijskih kolega, prvi put u Hrvatskoj transplantirana su oba plućna krila, a istovremeno izvodile su još dvije transplantacije. U jeku pandemije ove godine u 22 dana provedene su 3 transplantacije srca i 3 pluća.

Prije samo mjesec dana obavljena je prva transplantacija pluća koju su vodili austrijski stručnjaci, sada dvije samostalne.

Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb i voditelj Programa transplantacije srca kaže kako je to ogroman uspjeh za KBC Zagreb.

- KBC Zagreb je poznat po transplantacijskom programu već niz godina. Transplantacija srca datira od 1988. godine i kontinuirano se provodi s velikim uspjehom u našoj instituciji. Pored jetre i bubrega, sada su transplantirana i pluća, i mislim da je to veliki događaj za hrvatsku medicinu, ne samo KBC Zagreb, kaže Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila, KBC Zagreb.

Rekordna godina u pandemiji

Hrvatska je u svjetskom vrhu po transplantacijama, presađivanje srca postala je rutina, a u samo prvih pet mjeseci ove godine rekordan broj transplantacija.

- Ova godina nam je rekordna po broju presađenih srca, točno 16 do sada, a godišnji prosjek je između 20 i 24 kada govorimo KBC-u Zagreb. Ova godina je rekordna, tako da su dobri izgledi da ćemo doseći barem 30 transplantacija do kraja ove godine, kaže voditelj programa za transplantaciju.

Davor Miličić kaže kako iz je prošle godine u početku pandemija usporila.

- Tijekom čitave 2020. godine smo obavili svega 14 transplantacija srca u KBC-u Zagreb, a ove godine već 16 do sada. Naravno da smo svi bili zdvojni zbog nepoznatog i da je transplantacijski program, ne samo jod nas, već u čitavom svijetu zbog toga bio poremećen, rekao je Miličić.

No onda su se prilagodili pandemiji i nastavili prakticirati normalnu medicinu.

Kaže kako je KBC Zagreb osim svog dnevnog rutinskog posla, preuzeo i sve pacijente koji inače tretiraju Kliničkoj bolnici Dubrava.

- To su svi hitni pacijenti, elektivni naručeni pacijenti. Unatoč tome velikom dodatnom poslu, a pored toga primamo najsloženije pacijente iz cijele Hrvatske, uspjeli još više dinamizirati i intenzivirati naš transplantacijski program i po prvi puta transplantirati i pluća, ističe Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila.

Specijalizirano osoblje - ključ uspjeha

Miličić naglašava koliko je važan dobro uigran multidisciplinirani pristup transplantacijama, te dodaje da ih je moguće obavljati samo u velikim jakim ekspertnim bolnicama.

- Ako govorimo o srcu tu nisu samo potrebni usko specijalizirani kardiolozi i kardijalni kirurzi, tu je niz drugih stručnjaka od anesteziologa intenzivista, do imunologa, različitih laboratorijskih stručnjaka, i svih drugih često potrebnih stručnjaka poput nefrologa, psihijatara, pulmologa, infektologa, kaže Miličić.

- To je velika sprega brojnih vrsnih stručnjaka koji predano i entuzijastično rade na programu, dodaje.

Čekanje srca u Hrvatskoj

Na pitanje koliko dugo se čeka na srce u Hrvatskoj kaže kako je kod nas vrijeme čekanja za srce kraće nego u drugim zemljama.

- Ako je pacijent na hitnoj listi onda je to, u ovoj godini, red veličine nekoliko dana, što je sjajno, rekao je Davor Miličić.

- Na takozvanoj elektivnoj listi trajanje čekanja je vrlo rastezljivo zato što neki bolesnici moraju dobiti srce koje im je optimalno što nije lako. Ako su nositelji ugradbenih srčanih crpki to dodatno usložnjava transplantacijski zahvat i potrebno je veliko znanje i iskustvo da bi ishod bio uspješan,

Miličić objašnjava ponekad moraju odbiti neku ponudu srca za transplantaciju zato što procjene da iz niza razloga takvo srce nije optimalno za primatelja, što može rezultirati da neki pacijenti čekaju srce i po tri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!