19:33 / 07.09.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Milina za HTV: Ove godine manje nezakonitih migracija, više uhićenih krijumčara

Nikola Milina

Nikola Milina

Foto: Dnevnik / HRT

Antiteroristička jedinica Lučko iz godine u godinu ulaže u opremu i obuku svojih pripadnika. Specijalcima će u rješavanju kriznih situacija zasigurno od velike pomoći biti i dva nova navalna blindirana vozila opremljena najnovijom tehnologijom. Riječ je o prva dva ovakva primjerka u Europi.

- Danas ste u prezentaciji vježbe vidjeli da je to mnogo veća operativno-taktička sposobnost. Vidjeli ste da kada imamo ozbiljne sigurnosne događaje i prijetnje, te se situacije mnogo lakše rješavaju u kombinaciji s drugom opremom i tehnikom te helikopterskom potporom, rekao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Vozila primaju 10 pripadnika specijalne jedinice. Opremljena su spremnicima s komprimiranim zrakom. Dakle, unutra se stvara vlastita atmosfera u slučaju da upadnu u neke kemijske probleme.

- Ima autonomiju za kompletnu posadu u različitim situacijama, ali ima i cijeli niz funkcionalnosti, neke su danas pokazane. Ovo je veliki dobitak za hrvatsku policiju, poručio je Milina.

Uskoro bi trebala stići i tri nova višenamjenska helikoptera.

- Zasigurno nije samo represija zadaća hrvatske policije, mi također radimo u zaštiti i spašavanju života. Radimo helikoptersku pomoć tijekom sezone, posebno na dubrovačkom području. Ovi helikopteri, koji će biti dio sustava civilne zaštite, zasigurno će pomoći prvenstveno u zaštiti i spašavanju u različitim sigurnosnim i elementarnim nepogodama.

Milina je rekao da uskoro dolazi do organizacijskog preustroja specijalne interventne policije.

- Već smo imali nekoliko funkcionalnih prilagodbi, to radimo u kontinuitetu. Riječ je o objedinjavanju specijalnih policijskih postrojbi. To će pridonijeti bržem i efikasnijem odgovoru na određene sigurnosne događaje, ali će pridonijeti i boljoj operativnoj sposobnosti hrvatske policije. 

Manje nezakonitih migracija, više uhićenih krijumčara

Specijalci se nalaze i na vanjskim granicama Europske unije, na granici Hrvatske i BiH.

- Uza sve zadaće koje su u djelokrugu specijalne policije, oni su i potpora hrvatskoj graničnoj policiji u zadaćama nadzora granica, i oni će to i dalje biti. Što se tiče nezakonitih migracija, brojevi su 34 posto manji, ove godine imali smo malo više od 11 tisuća nezakonitih prelazaka. Svi rodovi hrvatske policije su uključeni. Radimo na poboljšavanju učinkovitosti što se tiče suzbijanja organiziranog krijumčarenja, prvenstveno ove godine imamo 31 posto više krijumčara, dakle 571 uhićen do današnjeg dana, rekao je Milina dodajući da to govori u prilog koliko se podigla učinkovitost hrvatske policije u suzbijanju nezakonitih migracija.

I dalje se prati situacija u Afganistanu. Procjenjuje se da bi put Zapada moglo krenuti otprilike 3 do 4 milijuna izbjeglica.

- Pratimo stanje, hrvatski policajci su raspoređeni u nekoliko država u okviru FRONTEX-a. Za sada nema indikatora o povećanom pritisku, posebno na ruti prema nama. Ima pojačanog pritoka iz Bjelorusije. Stalno pojačavamo svoje kapacitete, što se tiče opremljenosti, posebno na granici s BiH, rekao je Milina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!