14:27 / 21.10.2021.

Autor: Hina/HRT

Miljavac: Burčula je trebalo umiroviti krajem godine

Pavao Miljavac

Pavao Miljavac

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Bivši ministar obrane Pavao Miljavac izjavio je kako nije dobro što je došlo do pokazivanja mišića između predsjednika države i ministra obrane oko umirovljenja brigadira Elvisa Burčula, a osobno smatra da je Burčula trebalo umiroviti krajem godine.


Miljavac, koji je osim ministarske obnašao i dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, rekao je novinarima kako bi bilo dobro da su se predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić dogovorili oko tog slučaja. Ustvrdio je kako je teško stati na bilo čiju stranu. Složio se da je Burčul "dio simbolike protokola u Uredu predsjednika", zaključivši da se zato predsjednik "zalaže da ode na normalan način u mirovinu".

- Nije general da bi se digla malo veća prašina ali mislim da mu je trebalo još ta dva i pol mjeseca pustiti, i onda do kraja godine otići u mirovinu i nije trebalo jačati mišiće, zaključio je Miljavac. Dodao je kako je u vrijeme dok je on bio načelnik i ministar "bila drugačija priča jer je bio polupredsjednički sustav u kojemu je predsjednik donosio odluku o umirovljenju". Smatra da će predsjednik sada inzistirati na poštivanju Ustava, jer je on Vrhovni zapovjednik.

Zakon kojim je predsjedniku ukinut dio ovlasti rađen je u vrijeme kad je Stjepan Mesić bio predsjednik. Bivši premijer Ivica Račan jako je bio protiv da predsjednik ima tako velike ovlasti i onda je pokrenut proces skidanja ovlasti, prisjetio se Miljavac.

Predsjednik Zoran Milanović tvrdi da je Burčul umirovljen suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera, admirala Roberta Hranja, čime je "izvršen grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje OS RH". Ministar obrane Mario Banožić je odgovorio da je odluku donio prema važećim zakonskim propisima, koje su doneseni u vrijeme kada je Zoran Milanović bio premijer, a Ivo Josipović predsjednik Republike.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!