08:25 / 11.02.2019.

Autor: M.Š./HRT

Miljević: DORH je zakazao, a sud Daruvarca nije trebao pustiti

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Darko Kovačević Daruvarac pušten je u nedjelju na slobodu, bez ikakvih mjera opreza, iako je osuđeni nasilnik, osuđen za brutalno premlaćivanje djevojke.
Darko Kovačević Daruvarac pušten je u nedjelju na slobodu, bez ikakvih mjera opreza, iako je osuđeni nasilnik, osuđen za brutalno premlaćivanje djevojke.

Nakon puštanja Darka Kovačevića Daruvarca, građani se pitaju - tko je u sustavu zakazao te treba li hitno mijenjati zakonsku regulativu.

U Studiju 4, gostovao je poznati odvjetnik Veljko Miljević koji je prokomentirao slučaj. Kaže da je jako dobro da se javnost uključila u problem rješavanja nasilja, poglavito nasilja prema mladima.

- Nije tu samo jedna stepenica ili karika popustila...Zakoni nam nisu savršeni, evo već 11 godina govorimo za Zakon o kaznenom postupku da se radi o novom zakonu. U međuvremenu je bilo i brojnih promjena i izmjena, pojašnjava Miljević.

Je li DORH zakazao?

- Po mojem mišljenju jest. Isto tako, pritisak javnosti je utjecao i na suđenje. Mediji su djelovali na izricanje prvostupanjske presude. Drugostupanjska presuda neće biti jednaka kao prva.

U pogledu izricanja ili neizricanja zaštitnih mjera, sud je mogao drugačije odlučiti, kaže Miljević.

- U registru mjera imate deset mjera opreza. Imate pod točkom 4. zabranu približavanja određenoj osobi. Pa to je svrha koja se želi postići u ovom predmetu. Postoje i druge mjere da se osobi ne može pristupiti niti fizički niti na bilo koji drugi način.

Prokomentirao je i izjavu Darka Kovačevića koji je rekao "da se također osjeća kao žrtva". Miljević pojašnjava da je njemu izrečena visoka kazna, u odnosu na prijašnje presude kod sličnih događaja.

- Slučaj ide u drugi stupanj. On nije glup. On vidi da je njemu u jednoj fazi dobrodošla ova medijska pompa. Njegov odvjetnik Boris Radman napisao je žalbu 250 stranica te očito tu ima elemenata o kojima i Daruvarac govori. 

Političarima bi borba protiv kriminaliteta trebala biti prioritet, kaže odvjetnik.

- Trebamo iskusne stručne ljude, možete i umirovljenike uključiti u borbu. Imate Dudu Klarića i Branka Lazarevića koji bi besplatno, makar i savjetodavno, uključili se u borbu protiv kriminala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!