Milka Planinc neće dobiti ulicu, ali prijedlog je odjeknuo kao bomba

28.02.2023.

20:41

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik HTV-a/HRT

Milka Planinc

Milka Planinc

Foto: HTV / HRT

Poput bombe odjeknula je vijest da je Mjesni odbor Gornji grad predložio Odboru za imenovanje ulica i trgova u Zagrebu da se jedna ulica u strogom središtu grada imenuje po poznatoj političarki bivšega režima Milki Planinc. Reakcije pljušte, a ekipa HRT-a istražila je hoće li se to uistinu dogoditi.


Na sporni prijedlog imenovanja ulice prema jednoj od ozloglašenih političarki prošloga režima, reagirala je i Matica hrvatska te uputila Vladi prijedlog o donošenju zakona o imenima u javnim prostorima u RH. 

- Zakon, kolokvijalno nazvan, o imenima odnosno nazivima ulica, trgova, odnosi se na osobe i događaje iz prošlosti i trebalo bi biti vrednovanje onih imena koja se predlažu, kazao je povjesničar Mario Jareb, potpredsjednik Matice hrvatske. 

Reagirao je i HHO jer, kaže Ivan Zvonimir Čičak, prijedlog da neka ulica nosi ime Milke Planinc protuustavan je.

- U preambuli Ustava točke 11 piše sljedeće: Na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog pokreta u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima slobodno izrazio volju i potvrdio svoju težnju za hrvatskom državom, prema tome to je napad na ustavni poredak, rekao je Čičak.

Od 1971. Milka Planinc bila je čelna osoba Centralnog komiteta SKH, prema njezinu je nalogu zabranjena Matica hrvatska, ali i uhićeni Franjo Tuđman, Dražen Budiša, Marko Veselica, Vlado Gotovac, Ivan Zvonimir Čičak i drugi sudionici hrvatskog proljeća.

- Ona je bila na čelu jednog sustava koji je poništavao slobodu govora, koji je na kraju krajeva i odgovoran i za određene likvidacije odnosno ubojstva hrvatskih emigranata i drugih osoba izvan granica Jugoslavije. U tom kontekstu je vrlo neodgovorno i, po meni, perverzno davati imena ulica i trgova i drugih javnih prostora po takvim povijesnim osobama, rekao je povjesničar Josip Mihaljević.

Iako kaže da on ne odlučuje, gradonačelnik Tomašević odbacuje mogućnost da se ijedna ulica u Zagrebu zove po Milki Planinc.

- Mislim da je jasno komunicirano od strane odbora u kojem, naravno, mi kao vladajuća većina imamo većinu da raspoloženje u odboru nije da se dodijeli ulica ili trg ili nešto drugo, neka javna površina Milki Planinc, rekao je Tomašević. 

Milka Planinc svoju ulicu u Zagrebu neće dobiti, no, nakon svega, ostaje nepoznanica po kojem ključu zagrebačka vlast imenuje ulice i trgove?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!