Tomašević: Rjeđe će se odvoziti miješani komunalni otpad, a češće odvojeni

28.02.2023.

15:07

Autor: Hina/HRT/V.G.

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak smanjenje odvoza miješanog komunalnog otpada na jedanput tjedno, osim u središtu grada, a veću učestalost odvoza plastike, papira i biootpada, budući da je sve manje miješanog, a sve više odvojenog otpada.

Tomašević je objasnio da je uvođenjem novog modela naplate odvoza otpada 1. listopada prošle godine postignuto smanjenje količine miješanog komunalnog otpada od 27 posto, što nije ni jedan grad u Hrvatskoj uspio postići u tako kratkom roku.

Zbog toga smo došli u fazu da je moguće smanjiti broj odvoza miješanog otpada na jednom tjedno, rekao je.

To se neće odnositi na centar grada, gdje i dalje ostaje odvoz miješanog komunalnog otpada svaki dan osim nedjelje, do instaliranja podzemnih spremnika.

Istaknuo je da je to uobičajeni trend i u drugim europskim gradovima, jer kako je povećava odvajanje otpada, tako se povećava učestalost odvoza biootpada, papira i prije svega plastike, a s druge stane se smanjuje učestalost odvoza miješanog komunalnog otpada.

I dalje ćemo unaprjeđivati sustav što se tiče odvoza plastike i papira, kupujemo nove kamione, a druge smo unajmili i cijelo vrijeme širimo kapacitete, dodao je.

Građane u zgradama izvan centra zamolio je da žute vrećice u kojima su plastika i metal ne ostavljaju ispred zgrada na ulici, jer su postavili oko 5000 velikih žutih kontejnera po gradu u koje se treba stavljati ta vrsta otpada.

Građani ih mogu odložiti i izravno u kontejner, ili u bilo kojoj plastičnoj vrećici, ne nužno u žutoj.

Također, za odlaganje biootpada nije nužno da se građani koriste smeđom vrećicom, nego ga mogu odložiti i u bilo koju biorazgradivu ili papirnatu vrećicu.

Novi pročelnici


Tomašević je izvijestio da je temeljem natječaja imenovao četvero novih pročelnika.


Za pročelnicu Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje imenovana Ana Pavičić Kaselj.


Za pročelnika Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet imenovan je Stanko Kordić.


Za pročelnika Službe za informacijski sustav i tehničke poslove imenovan je Dražen Lučanin, a za pročelnika Stručne službe Gradske uprave Željko Matijašec.


Kornelija Mlinarević imenovana je ravnateljicom Razvojne agencije Zagreb.


Od 11 novih pročelnika i dvoje novih ravnatelja ključnih ustanova Gradske uprave, samo njih dvoje su članovi bilo koje stranke - Stanko Kordić je član GLAS-a, a Dražen Lučanin Možemo!, izvijestio je.

Bandić i Planinc


Na pitanje kako komentira što je Ministarstvo kulture potvrdilo da što se njih tiče nema nikakvih zapreka vezano za grob bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, gradonačelnik Tomašević je rekao da ne postoji samo inspekcija Ministarstva kulture nego i državne institucije koje se bave kaznenim prijavama vezanim uz utvrđivanje lokacije za pokop bivšeg gradonačelnika.


- Tako da dok to sve ne završi, Gradski zavod za zaštitu spomenika neće izdati suglasnost za nadgrobni spomenik, rekao je.


Podsjetio je i da godinu i pol nije došao ni zahtjev za postavljanje nadgrobnog spomenika, nego je došao tek prije pola godine.


- Tako da nije da obitelj čeka dvije godine, nego čeka pola godine, istaknuo je Tomašević.


Na pitanje osjeća li se dvije godine nakon Bandićeve smrti "njegov duh u gradu", gradonačelnika je podsjetio da će od sutra, 1. ožujka poskupjeti voda za 15 posto, što će građani vidjeti na računa u travnju.


- Prije svega je to rezultat nužnosti ulaganja u vodnu infrastrukturu u koju se desetljećima nije ulagalo, istaknuo je.


Gradonačelnik je rekao da raspoloženje u nadležnom skupštinskom Odboru nije da se dodijeli ulica ili trg ili neka javna površina Milki Planinc.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!