Odvjetnik Nobilo: Milošević negira počinjenje kaznenog dijela

07.07.2022.

10:47

Autor: HRT/Hina

Boris Milošević i Anto Nobilo

Boris Milošević i Anto Nobilo

Foto: Željko Hladika / PIXSELL

Bivši SDSS-ov potpredsjednik vlade Boris Milošević iznio je u Uskoku jednosatnu obranu u kojoj je zanijekao poticanje na nezakonitu dodjelu državnih poticaja u slučaju pokrenutom nakon uhićenja ministra Darka Horvata, potvrdio je u četvrtak njegov odvjetnik.

Miloševićev branitelj Anto Nobilo kazao je kako nema dokaza da je njegov branjenik nekog poticao na kazneno djelo, a istaknuo je da je istraga po spisu pri kraju.

- Milošević negira počinjenje kaznenog dijela i slobodno mogu reći da ne postoji niti jedan jedini dokaz da je Boris Milošević potaknuo državni organ na bilo kakvu radnju - dozvoljenu ili nedozvoljenu. Ne postoji takva radnja, ne može se identificirati. A podsjećam, on je osumnjičen da je nekog potaknuo. Sve što je on napravio je da je dostavio dvije liste na zahtjev državnog organa. Poslušao je ono što su mu rekli. I ništa više. Prema tome, u ovom momentu neću više govoriti o tome, ali opći zaključak je da je on poslužio kao smokvin list kako bi se sakrila operacija koja je bila u tijeku, a on nije bio svjestan toga, ekao je Nobilo.

Nobilo je ranije isticao da se Milošević ne smatra krivim te da nije ušao u kaznenopravnu zonu jer se zalagao za svoje birače koji su ga izabrali.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Darka Horvata, Mandac i Miloševića u tom su kraku slučaja osumnjičeni i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić koji je danas ponovno uhićen, ovoga puta po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja.

Iz Horvatova je slučaja proizašla i istraga protiv ministra Josipa Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Proširenjem istrage je uz Aladrovića osumnjičen i Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Svi ostali osumnjičenici ranije su dali svoje iskaze u Uskoku.

Nakon pokretanja istraga Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim dužnostima što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem travnja.

Horvat je, kako se neslužbeno doznaje, uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u drugom slučaju, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima".

Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Prije ispitivanja u Uskoku Sabor je 1. srpnja Miloševiću skinuo zastupnički imunitet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!