MIP ukinuo saborski imunitet Borisu Miloševiću

09:32 / 21.06.2022.

Autor: HRT

Boris Milošević

Boris Milošević

Foto: Edina Zuko / Pixsell

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u utorak je skinulo imunitet i dalo odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv bivšeg potpredsjednika vlade i sadašnjeg zastupnika SDSS-a Borisa Miloševića. Skidanje zastupničkog imuniteta Miloševiću od Sabora je prošli tjedan zatražilo Državno odvjetništvo koje je protiv Miloševića u ožujku pokrenulo istragu zbog poticanja na korupciju, odnosno nezakonitu dodjelu državnih poticaja, u slučaju pokrenutom nakon uhićenja ministra Darka Horvata.

Predsjednik MIP-a Robert Jankovics rekao je da je Državno odvjetništvo RH (DORH) dostavilo zahtjev Uskoka te je "predložilo davanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka" protiv Miloševića zbog "sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti".

Sumnjiva isplata poticaja 

Jankovics je pojasnio da je, po tvrdnjama DORH-a, utvrđena sumnja da je Milošević poticao na zlouporabu položaja i ovlasti tadašnjeg ministra Darka Horvata tražeći dodjelu bespovratnih sredstava za gospodarske subjekte koji na to nisu imali pravo po kriterijima programa za razvoja poduzetništva i obrta na područjima naseljenima nacionalnim manjinama. No, unatoč tome, bespovratna sredstva za 2018. su im dodijeljena i na taj način su probavili nepripadnu korist. Podsjetio je da Milošević, kao saborski zastupnik, ima imunitet do prestanka mandata te se bez odluke Hrvatskog sabora protiv njega ne može pokrenuti kazneni postupak.

Član MIP-a Daniel Spajić (Domovinski pokret) rekao je da mu je žao resursa koje su potrošeni kako bi održali sjednicu u Saboru, navodeći da se o kaznenom progonu Miloševića mogao odlučiti i ranije, ali nije "zbog vještog manevra SDSS-a i ove neprirodne koalicije". "Mislim da mu se, u principu, ništa neće desiti. Sve će ostati po starom tako da hrvatska javnost ne treba biti zabrinuta", rekao je Spajić.

Glasovanje najvjerojatnije 1. srpnja

Jankovics je u izjavi novinarima kazao da je zahtjev DORH-a stigao u petak, 17. lipnja i da je odluka MIP-a prijedlog koji ide na plenarnu saborsku sjednicu. Očekuje da će to biti na saborskoj sjednici idući tjedan, a glasovanje o tome najvjerojatnije 1. srpnja. Nakon toga bi i Milošević trebao biti ispitan u Uskoku koji će potom odlučiti o podizanju optužnice.

- Ukoliko plenarna sjednica podupre prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, tada Boris Milošević više neće imati saborski imunitet po ovom postupku i tada nema više prepreka da se nastavi vođenje kazneog postupka protiv njega, rekao je Jankovics.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!