13:19 / 29.10.2020.

Autor: Mladen Sirovica/Davor Kustor/IMS/Dnevnik/P.F./HRT/Hina

Minimalna plaća raste za 150 kn, sindikati zadovoljni, HUP nije

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Minimalna neto plaća za 2021. godinu iznosit će 3.400 kuna, što je za 150 kuna više od prosječne minimalne plaće za ovu godinu.
Minimalna neto plaća za 2021. godinu iznosit će 3.400 kuna, odnosno u bruto iznosu 4.250 kuna, što je za 150 kuna ili za 4,61 posto više od prosječne minimalne plaće za ovu godinu, utvrđeno je Uredbom o minimalnoj plaći koju je u četvrtak donijela Vlada.

➡️
Premijer poziva na solidarnost i odgovornost zbog epidemije
➡️ Marić: Iduće godine očekuje se rast od 5%
➡️ Marić: Koalicijski partneri podržavaju rebalans i novi proračun

Premijer Andrej Plenković rekao je da će minimalna plaća od 1. siječnja iduće godine biti veća za 1.130 kuna bruto odnosno 904 kune neto u odnosu na 2016. godinu.

- Time je kroz četiri godine minimalna plaća porasla za 36,21 posto, rekao je Plenković.

Minimalna plaća za 2020. godinu u neto iznosu iznosila je 3.250 kuna, u bruto iznosu 4.062,51 kunu, u trenutku predlaganja njezine visine iznosila je 46,49 posto prosječne bruto plaće u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj, i to od siječnja do srpnja 2019. godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Kako je došlo do izmjena obračuna i rasta bruto plaća, ona trenutno iznosi 44,25 posto prosječne bruto plaće s obzirom na razdoblje u prvih sedam mjeseci ove godine, rekao je državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić.

Stručno povjerenstvo za praćenje i analizu kretanja minimalne plaće predložilo je da se iznos minimalne bruto plaće za 2021. utvrdi u rasponu od trenutnog iznosa bruto minimalne plaće do 4.407,82 kune.

Kakvi će biti učinci povećanja minimalne plaće?

Upravo je podizanje minimalne plaće nešto što nikako nije trebalo raditi u kriznim situacijama poput ove - poručili su iz Hrvatske udruge poslodavaca. Tvrde da će izazvati gašenje mnogih tvrtki kojima su zbog krize pali prihodi.

Povećanje minimalne plaće moglo bi negativno utjecati na tvrtke u tekstilnoj industriji, kažu poslodavci. Pribojavaju se da bi umjesto većih plaća radnici prihode mogli početi ubirati sa Zavoda za zapošljavanje. Riječ je mahom o tvrtkama iz malih sredina sa sjeverozapada zemlje.

- Uglavnom su to firme s 300-400 zaposlenih, uglavnom ženske radne snage, uglavnom u onoj dobi koju zovemo teško ponovno zapošljivom, 50-55 godina. Ako takva firma padne u nekoj maloj sredini, gdje ćete zaposliti te ljude ponovno?, pita glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić.

Sindikati zadovoljni zbog povećanja minimalne plaće, ali i zbog produljenja mjera za očuvanje radnih mjesta, za koje će se do kraja godine izdvojiti više od milijardu kuna.

- Definitivno očekujem da niti jedan radnik ne bi trebao strahovati za svoje radno mjesto ako poslodavac ima poštene namjere da ga zadrži i naravno ako nije došao u bankrot, što naravno ne može pomoći nijedna mjera, rekao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!