Ministarstvo: Nehumano zbrinjavanje posmrtnih ostataka u KB Sveti Duh

27.04.2023.

22:33

Autor: HRT/Hina

Bolnica Sveti Duh

Bolnica Sveti Duh

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Zbrinjavanje posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KB Sveti Duh krajnje je neprimjereno i nehumano, a ravnateljica te bolnice dužna je u suradnji s tijelima ustanove i Gradom Zagrebom probleme riješiti, poručili su iz Ministarstva zdravstva.

U priopćenju su izvijestili kako je Ministarstvo zaprimilo predstavke na nehumane uvjete rada u tom Zavodu u kojima se navodi da ne radi klima i ventilacija dvije godine čime je ugroženo zdravlje kolega, a jedan od njih je trpio i zdravstvene posljedice. Iznosi se i činjenica da preminuli pacijenti leže u Zavodu, jedan 14 mjeseci, drugi 9 mjeseci, koji su u raspadnutom stanju što je rezultiralo neizdrživom smradu u prostoru bez ventilacije što ne odgovara primjerenim uvjetima za rad.

Štednja nauštrb zdravlja djelatnika


U predstavkama se, kako navode iz resornog ministarstva, upozorava i na nedostatak frižidera uslijed čega pokojnici leže po dva-tri dana na podu mrtvačnice u kojoj temperatura seže do 25 stupnjeva. Također se upozorava i na izostanak maski s filterima koje su nužne u obavljanju tog posla, kao štednju nauštrb zdravlja djelatnika. Djelatnici su, kažu u predstavki, zamolili ravnateljicu da riješi slučaj, međutim, tvrde, nema sluha za tu temu kao niti druge probleme u njenoj bolnici.

Ministarstvo zdravstva je upozorilo ravnateljicu KB Sveti Duh Ana-Mariju Šimundić da je dužna u suradnji s tijelima ustanove i osnivačem, Gradom Zagrebom, te probleme rješavati, a predstavke su također ustupljene sanitarnoj inspekciji koja djeluje u sklopu Državnog inspektorata RH, navodi se u priopćenju Ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je tako reagiralo na snimku koja prikazuje posmrtne ostatke koji su poredani na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh. Iz ravnateljstva KB Sveti Duh u izjavi za Indeks snimku ne demantiraju, već kažu da se zbog nedovoljnog broja hladnjaka, tijela preminulih moraju, dok se ne oslobodi hladnjak, privremeno smještati u prostoru mrtvačnice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!