Beroš: Zgrozila me fotografija iz sisačke bolnice, moram to osuditi

27.04.2023.

Zadnja izmjena 13:44

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je fotografije snimljene u sisačkoj bolnici  na kojoj dvije starije pacijentice leže u istom krevetu rekavši da se radi o potpuno neadekvatnom postupanju koje ukazuje na nedostatak empatije i stručnosti.

- Noćas sam pročitao mail jedne odgajateljice iz SOS Dječjeg sela Lekenik, ona opisuje svoje iskustvo s bolnicom u Sisku koje me dirnulo i ja je molim da, ako ona to želi, pošalje to pismo i javnosti. To je jedan kontekst, isto tako moram reći da me zgrozila slika o kojoj razgovaramo jer ukazuje na ono što je potpuno suprotno tendenciji naše reforme, a to je vraćanje pacijenta u fokus. Potpuno neadekvatno postupanje koje je ukazuje na nedostatak empatije pa i stručnosti. Ja mogu shvatiti određene hitne situacije u zdravstvenim ustanovama, međutim za sve postoji propisani organizacijski red, rekao je Beroš.

Istaknuo je kako je i sam desetljećima radio u dežurstvu u hitnoj ambulanti.

- Kod nas smo uvijek imali sedam - osam pokretnih kolica i pratili smo dinamiku pražnjenja istih. Kad bi bili pri kraju nabavili bi nova kolica. Nikad ne znate kad i u kojem trenutku će doći pacijenti iz neke velike nesreće ili slično. Nije realno očekivati da ćete u svakom trenutku biti spremni na sve, ali ovo kao ministar moram osuditi, poručio je.

Istaknuo je kako je zbog navedenog slučaja Ministarstvo zdravstva zatažilo unutarnji nadzor u sisačkoj bolnici te dodao da je njime tek djelomično zadovoljan.

- Oni se opravdavaju na gužvu koja je ponekad doista prisutna, što je objektivna okolnost nakon potresa, no nedostaje plan mjera i aktivnosti koji će spriječiti ovakvo ponašanje u budućnosti. Zbog toga sam zatražio inspekcijski nadzor koji je u tijeku, rekao je Beroš.

Ovisno o nalazima inspekcije uslijedit će daljnje postupanje, naglasio je Beroš i napomenuo kako Ministarstvo nije sud niti je on sam sudac.

- Postoji propisani postupak za ovakve slučajeve. Već sada mogu reći, da će slučaj biti proslijeđen Povjerenstvu za stručna pitanja i nadzor Hrvatske liječničke komorezbog sagledavanja načina takvog postupanja, zatim će predmet biti upućen Povjerenstvu za etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore jer je neupitno riječ o etičkom propustu, predmet će biti upućen Agenciji za zaštitu osobnih podataka te će također biti podnesen optužni prijedlog prekršajnom sudu protiv zdravstvene ustanove zbog prekršaja prava na privatnost iz Zakona o zaštiti pacijenata, otkrio je ministar.

Nakon nalaza inspekcije ministar će vrlo vjerojatno zatražiti od Upravnog vijeća sisačke bolnice da analizira način postupanja, pridržavanje propisa, općih akata i modela organizranja te da sagledaju problem sa svog aspekta.

- Meni kao ministaru ostaje pravo da sam interveniram, ali shvatite da u ovom trenutku ne mogu preskočiti sve procedure i da moram čekati njihov pravorijek, kazao je Beroš.

Moram reći da me zgrozila slika o kojoj razgovaramo jer ukazuje na ono što je potpuno suprotno tendenciji naše reforme, a to je vraćanje pacijenta u fokus. Potpuno neadekvatno postupanje koje je ukazuje na nedostatak empatije pa i stručnosti.

Vili Beroš, ministar zdravstva

Posebno se osvrnuo na izjavu ravnatelja bolnice Tomislava Dujmenovića da je s pacijenticama sve u redu iako je jedna preminula, rekavši da je to pokazalo njegovu neinformiranost, no nije utjecalo na zdravstveni ishod.

Bolničko Upravno vijeće će stoga najprije procijeniti Dujmenovićev rad, praćenje propisa i organizaciju rada u bolnici.

- Ako oni ne budu našli način sankcioniranja, tada je na meni potez, rekao je Beroš.

Ravnateljevo loše obavještavanje javnosti, kaže, nije dovoljan razlog da u ovom trenutku smjenjuje Dujmenovića.

Beroš o najavi prosvjeda sestrinskog sindikata: Magistrama sestrinstva lani povećan koeficijent za 34 posto


Beroš se osvrnuo i na prosvjede koje najavljuje sestrinski sindikat, nezadovoljan povišicom koeficijenata u današnjoj vladinoj uredbi.

- U srpnju prošle godine za magistre sestrinstva koeficijent je povećan za 34 posto, a za glavne sestre u županijskim bolnicama za 11,39 posto, rekao je ministar.

U danas predstavljenoj uredbi također je, kaže, ispravljena i "povijesna nepravda iz 2012. godine kada je SDP-ova vlada snizila koeficijent sestrama za četiri posto".

To znači da je danas za prvostupnice sestrinstva i srednju stručnu spremu povećan koeficijent od 3 do 5,4 posto.

Podsjetio je da će do kraja lipnja biti donesen novi zakon o plaćama u javnim i državnim službama, a nakon toga slijedi izrada dviju uredbi o koeficijentima za javne i državne službe do kraja godine.

- To će biti način da ovu priču s koeficijentima i domino-efektima neutraliziramo i ujednačimo na način da nitko ne bude zakinut, poručio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!