Ministar Aladrović u Dnevniku HTV-a o uvođenju nacionalne mirovine

04.09.2019.

18:35

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Riječ je o mirovini koju bi primali stariji od 65 godina koji nikada nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina koliko je minimum za stjecanje mirovine.
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavilo je uvođenje nacionalne mirovine. O ovome te drugim temama u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Riječ je o mirovini koju bi primali stariji od 65 godina koji nikada nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina koliko je minimum za stjecanje mirovine.

Prema prvim procjenama čak 80 tisuća starijih primalo bi nacionalnu mirovinu koja bi se trebala uvesti za dvije godine.

Detalje je gostujući u Dnevniku HTV-a pojasnio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

- Govorimo o institutu koji je predviđen da se uvede 2021. On predstavlja socijalni element zaštite od siromaštva u starijoj životnoj dobi. Namijenjen je onima koji imaju više od 65 godina, ali nisu u životu ostvarile 15 ili više godina radnog staža kako bi konzumirali mirovine iz mirovinskog sustava.

Počelo se s formiranjem velike radne skupine u kojoj će biti predstavnici Ministarstva demografije, predstavnici akademske zajednice, ekonomskih i pravnih fakulteta, stručnjaci za mirovinski sustav te predstavnici sindikata.

- Projekcije govore da postoji oko 53 tisuće stanovnika koji će 2021. imati više od 65 godina, a neće imati nikakve prihode.

Što se tiče novca u proračunu, ministar Aladrović ističe da će se naći fiskalni način da se nađu sredstva za ovakvu vrstu mirovine.

Prosječna visina mirovina u Hrvatskoj je oko 2.500 kuna. Nacionalna mirovina mora biti manja od najniže mirovine koja sada iznosi 970 kuna.

- U posljednje dvije i pol godine mirovine su porasle više od 12 posto, a najniže su rasle više od 15 posto. Nismo još definirali kolika će biti nacionalna mirovina.

Referendum o odlasku u mirovinu sa 67 godina poslan je u proceduru u Hrvatski sabor, a Aladrović kaže da će oni odlučiti hoće li se održati referendum ili će se pitanje poslati na Ustavni sud.

Ministar ne vjeruje da bi val štrajkova mogao zahvatiti Hrvatskoj, zbog, kako kaže, činjenice da su plaće značajno rasle.

- Vezano uz zdravstvo, aktivno pregovaramo. Uvjeren sam da ćemo naći dogovor i da neće postojati problem što se tiče liječnika, medicinskih sestara i drugih djelatnika, zaključio je ministar Josip Aladrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!