Ministar Beroš: Nabavka ruskog cjepiva je moguća varijanta

03.03.2021.

10:13

Autor: HRT

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HRT / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je razgovarao s ruskim veleposlanikom o mogućnosti nabavke ruskog cjepiva i to je moguća varijanta, rekao je novinarima. Napomenuo je međutim kako to nije znak udaljavanja od zajedničke nabave Europske komisije - već je znak traženja komplementarnih metoda.

Beroš je naime pojasnio kako je moguće da i bez centralnog odobrenja Europske agencije za odobrenje lijekova (EMA), hrvatska regulatorna agencija na osnovu traženja hrvatskih zdravstvenih vlasti evaluira učinkovitost cjepiva i da tzv. interventnim uvozom omogući uvoz i nekih drugih cjepiva koja u ovom trenutku nemaju centralno odobrenje.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je dopis ruskoj ambasadi sa zahtjevima HALMED-a o dokumentaciji koja je nužna da bi HALMED kao glavno regulatorno tijelo u RH procijenio sigurnost o kvaliteti i učinkovitosti ruskog cjepiva.

HALMED je naime napravio spisak dokumenata, njih ukupno 11, koje ruski proizvođač cjepiva mora dostaviti da bi mogli sagledati sigurnost, kvalitetu i učinkovitost tog cjepiva. 

Beroš je kazao da su u razgovoru ustvrdili kako je nabavka ruskog cjepiva moguća varijanta, ali da ona mora biti u sklopu europske regulative i propisa Republike Hrvatske.

- Dakle, postoji mogućnost, to smo od početka komunicirali, međutim moraju se, kao i uvijek, određeni preduvjeti realizirati, a to je dostava te dokumentacije, kazao je.

Razgovor je odrađen na inicijativu ruskog veleposlanika, rekao je Beroš, i protekao je u ugodnom tonu. Zahvalio je nastojanjima ruskih prijatelja u namjeri da pomognu Hrvatskoj u namjeri sprečavanja virusne infekcije.

- Mislim da je to apsolutno legitimno nastojanje hrvatske Vlade da svojim građanima omogući sve ono što znanost u ovom trenutku nudi, zaključio je.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!