Ministar Božinović čestitao HGSS-u na zahtjevnoj akciji spašavanja

21:22 / 02.01.2022.

Autor: M.M./HRT

Ministar Božinović čestitao HGSS-u

Ministar Božinović čestitao HGSS-u

Foto: Slavko Midzor/HGSS Twitter / Pixsell

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović čestitao je HGSS-u na izuzetno zahtjevnoj akciji spašavanja planinara s Velebita.

- Vrhunska spremnost, požrtvovnost i hrabra srca bili su jači od kilometara strmine, hladnoće i mraka, napisao je ministar na Twitteru. 

Podsjetimo, unesrećeni planinar zajedno sa svojim psom, skliznuo je na Vaganskom vrhu niz padinu od 150 metara. Vaganski vrh je najviši vrh Velebita. 

Nakon što su došli do njega, spasioci HGSS-a su pothlađenog planinara najprije utoplili i imobilizirali mu ozlijeđenu nogu, a onda ga, po iznimno teškom terenu, strmom i zaleđenom, spuštali s planine.

- Pacijent je dovezen s Velebita u stabilnom općem stanju, učinjena je mobilizacija skočnog zgloba i bit će upućen na daljnje liječenje u Opću bolnicu Zadar, istaknuo je kirurg u Općoj bolnici Gospić Branko Garković.

Akcija je tehnički, ali i fizički bila iznimno zahtjevna, a dodatno su je otežavali snijeg, led, odroni i polomljena stabla koja su prepriječila staze.

S obzirom na to da se unesrećeni nalazio na izrazito nepristupačnom terenu, akcija je trajala gotovo 13 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!