Planinar i pas otklizali se niz padinu: Sklupčao se uz njega i grijao ga svojim tijelom

02.01.2022.

08:18

Autor: Žana Morović-Rudić/Boris Kanazir/Dnevnik/I.Z./HRT

Spašavanje planinara

Spašavanje planinara

Foto: HGSS / Twitter

Uspješno je završena jedna od najtežih akcija spašavanja. Unesrećenog planinara koji je na Vaganskom vrhu skliznuo niz padinu od 150 metara, spasioci HGSS-a u nedjelju u 7.45 predali su timu Hitne medicinske pomoći. HRT-ova reporterka Žana Morović-Rudić kazala je za podnevni Dnevnik kako je unesrećeni planinar izvan životne opasnosti zahvaljujući znanju i spretnosti članova Hrvatske gorske službe spašavanja. 

Oni su pothlađenog planinara (2001. godište, s područja Zadra) najprije utoplili i imobilizirali mu ozlijeđenu nogu. A onda ga, po iznimno teškom terenu, strmom i zaleđenom, spuštali s planine.

- Sreća je i to da se nikom od spasilaca nije ništa dogodilo, osim što su maksimalno iscrpljeni, poručila je Morović-Rudić.


Detalji dramatičnog spašavanja

Prijateljstvo i ljubav između čovjeka i psa ne poznaju granice. Spletom nesretnih okolnosti jučer popodne otklizali su se zajedno niz padinu. Zajedno u sretnim i teškim trenucima, takav je život. North je prošao bez ozljeda, ali njegov prijatelj, mladi planinar, nije bio te sreće.

Pas se sklupčao uz njega i grijao ga svojim tijelom. Njegova odanost nije prestala ni dolaskom spasilaca, bio je jedan od nas čuvajući svog čovjeka 13 sati. Iz ovog primjera svi možemo naučiti o brizi jednih o drugima, objavio je HGSS na Twitteru.

- Nas trojica smo prvi došli do unesrećenog. On je nepomično ležao, nije se mogao kretati, jer je ozlijedio desnu nogu. Psihički i fizički izgledao je dosta prisebno. On se utoplio, rekao je Mario Šaban iz HGSS-a.

- On je nije mogao proći tu vrtaču, uzeo je psa na rame, kad je pas napravio neki pokret oba su se poskliznula. I otišli su dolje dvjesto metara. Mi kad smo došli, nismo ni znali da je pas s njim. I što ćemo onda sa životinjom? Morali smo i njega izvući, poručio je dopročelnik HGSS-ove Stanice Gospić Dario Cindrić.

- Pacijent je dovezen s Velebita u stabilnom općem stanju, učinjena je mobilizacija skočnog zgloba i bit će upućen na daljnje liječenje u Opću bolnicu Zadar, istaknuo je kirurg u Općoj bolnici Gospić Branko Garković.

Akcija spašavanja trajala gotovo 13 sati

- Jučer u 18.30 sati preko Centra 112 zaprimili smo dojavu od tri planinara, koja su se nalazila na Vaganskom vrhu. U jednom trenutku jedan od njih se otklizao niz strmu zaleđenu padinu višu od 150 metara. Na sjevernoj strani Vaganskog vrha prilikom tog otklizavanja planinar je zadobio teži prijelom potkoljenice. Od daljnjeg otklizavanja zaustavio ga je grm, kazao je za portal HRT-a pročelnik HGSS-ove Stanice Gospić i dopročelnik HGSS-a Josip Brozičević.

Dodao je kako je 27 spasilaca krenulo po unesrećenog planinara, te je sinoć u 23.30 prvi tim stigao do planinara.

- Spasioci su odmah pristupili pružanju prve pomoći te su napravili pripremu za transport. Transport s unesrećenim planinarom počeo je u 0.20 sati, dodao je. 

Akcija je tehnički, ali i fizički bila iznimno zahtjevna, a dodatno su je otežavali snijeg, led, odroni i polomljena stabla koja su prepriječila staze.

S obzirom na to da se unesrećeni nalazio na izrazito nepristupačnom terenu, akcija je trajala gotovo 13 sati.

HGSS-ovci upozoravaju da je u zimskim uvjetima planinarenje iznimno opasno. Bez obzira na to koliko kvalitetnu opremu planinar ima i koliko se dobro pripremi za rutu, jer planina je nepredvidiva i u samo nekoliko sati temperatura se može drastično spustiti, a vidljivost smanjiti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!