Filipović: Odluka o poskupljenju vode u Zagrebu nezakonita

03.03.2023.

Zadnja izmjena 13:39

Autor: HRT

Ministar gospodarstva Davor Filipović

Ministar gospodarstva Davor Filipović

Foto: HTV / HRT

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je novinarima ispred zgrade Ministarstva da ljudi koji vode Zagreb protuzakonitim odlukama udaraju na standard građana Zagreba. U četvrtak je, kaže, Vijeće za vodne usluge kao neovisni regulator obustavilo Odluku o povećanju cijena vode u Gradu Zagrebu jer je utvrdilo niz nepravilnosti u donošenju te odluke. 

- Vlada RH svaki mjesec subvencionira Grad Zagreb sa 116 mil. kuna, a tu su uključeni i vodovodi kako ne bi došlo do povećanja cijene vode, rekao je i dodao da niti jedan od projekata EU-a koji se tiče vodnog gospodarstva nije prijavljen u Ministarstvu gospodarstva te da je zato govorio da nema razloga za povećanje cijene vode u Zagrebu.

- Imamo gradsku Upravu koja svaki problem rješava udaranjem po građanima. Krajnje je vrijeme da se prestane tako funkcionirati i da se počne misliti na građane, rekao je Filipović.

Dodao je da Vlada rješava probleme u vezi s plinom u Zagrebu, ne dopušta poskupljenje toplinarstva, subvencionira cijene struje i sl.

Izjavio je i da će riješiti problem plina u Zagrebu od 1. travnja, rekavši da nema Vlade poskupio bi s 41 euro na 106 eura.

Filipović očekuje "minimum korektnosti" gradske Uprave da odustane od poskupljenja, da svaki problem ne rješava podizanjem cijena za građane jer, kako kaže, nema razloga za poskupljenje vode.

- Nije lako ljudima platiti 15 posto veću cijenu, neka se malo zamisle, šta oni to rade u Gradu Zagrebu, misle li oni na naše građane?, rekao je ministar.


Šiljeg: Parametri za prijavu projekta nisu riješeni


Zatim je državni tajnik Mario Šiljeg ponovio da je odluka o poskupljenju vode u Zagrebu nezakonita jer su utvrđene nepravilnosti.

- Poskupljenje cijene vode sastoji se od dva parametra - jedan je dizanje same cijene vode, a drugi je dizanje naknade za razvoj. Vijeće je jučer utvrdilo da je dizanje naknade za razvoj od strane zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje protuzakonit akt i jučerašnjim je sjednicom stavljen izvan snage, rekao je Šiljeg.

Šiljeg je za projekt "Zagreb" rekao da niti jedan od četiri ključna parametra, koji su preduvjet za prijavu tog projekta EU-a, nije ispunjen. 

-  Prvi parametar imovinsko pravni odnosi - nije riješeno. Drugi parametar, studija izvodljivosti, najavljuje se da će biti izrađen tek do konca godine. Treći parametar,, građevinske dozvole nisu riješene. Četvrti parametar je odnos Vodoopskrbe i odvodnje i Zagrebačkih otpadnih voda također nije striktno definiran, rekao je Šiljeg.

- Što s tiče udjela Grada Zagreba u projektu od 30%, ni to nije istina. Naime, 30% sredstava dijeli se na tri jednaka dijela - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode i Vodoopskrba i odvodnja. Tako da možemo govoriti o 10 postotnom sufinanciranju Grada Zagreba, zaključio je Šiljeg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!