Skuplja voda u Zagrebu, evo koliki će biti računi

22.02.2023.

Zadnja izmjena 16:53

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Zagrepčanima poskupljuje voda

Zagrepčanima poskupljuje voda

Foto: Marko Prpic / Pixsell

Valu poskupljenja očigledno nema kraja. Zagrepčani već godinama plaćaju najveći prirez, a uz to život je u metropoli postao iznimno skup. Najam stanova leti u nebo, cijena struje, komunalija, pričuve, prijevoza - listi poskupljenja nema kraja. Na sve to - od 1. ožujka poskupljuje i voda.

Povećanje cijene vode Zagrepčani dočekuju u moru poskupljenja. Nisu sretni. Poskupljenje od 15 posto znači da će kubik vode bez pdv-a umjesto dosadašnja 2,03 eura porasti na 2,34 eura. Za prosječnu obitelj to je poskupljenje od oko 5 eura.

Cijevi su trule i gubici u mreži su 50 posto, poručuju iz Holdinga. Mala je to utjeha stanarima sjeveroistočnog naselja Dankovec koji su platili sve dozvole, ali vodu do danas nemaju.

- Ovdje je voda od 2013. godine, mi imamo i šaht postavljen te iste godine, 2023. je, a ja vode još uvijek u kući nemam, kaže Melita Budak.

U vodovodnu mrežu nije se ulagalo više od sedam desetljeća, poručuje Tomašević. Zato će se povući oko 240 milijuna eura europskoga novca.

- Potrebno je osigurati 30 posto iz prihoda, a 70 posto ćemo povući iz EU fondova. Onoliko koliko nam je potrebno da bi sufinancirali iz EU fondova toliko će biti poskupljenje - to je 15 posto, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Zagrebački HDZ poziva gradonačelnika da odustane od najave poskupljenja.

- Upozoravali smo ga da je Vlada odgodila uredbu o naplati vode za godinu dana tako da ne vidimo razlog da gradonačelnik poskupljuje našim građanima, ističe Mario Župan GO HDZ.

Iako nije na dnevnom redu, o poskupljenju vode koje Zagrepčane očekuje za tjedan dana, raspravljat će se i sutra na sjednici gradske skupštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!