Filipović: Pojačan nadzor onima koji ne poštuju Vladin Zaključak o cijenama

05.01.2023.

19:36

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ministar Davor Filipović

Ministar Davor Filipović

Foto: HRT / HTV

Novi udar na naše novčanike nakon uvođenja eura i dalje izaziva bijes građana, ionako opterećenih inflacijom. Neopravdano povećanje cijena tema je gotovo svih razgovora.

- Na Vladi smo danas donijeli Zaključak kojim se obvezuje poslovne subjekte da vrate cijene na razinu koja je bila 31. prosinca. Svi moraju poštovati Zaključak, a oni koji će razmišljati drugačije imat će pojačan nadzor državnih tijela od Državnog inspektorata, Porezne uprave, Carine i svih drugih tijela koja će kontrolirati taj proces, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je da će, ako se utvrde nepravilnosti, svaka od gore navedenih institucija postupati u skladu s ovlastima koje ima.

- Cilj je da se cijene vrate na razinu od 31.12. jer nije bilo nikakvog razloga da nakon uvođenja eura u tako kratkom periodu pojedinci i pojedine trgovine dignu cijene, rekao je.

- Sve što je Vlada radila do sada, pristupačna cijena električne energije, interveniramo u cijene goriva, osigurali smo plin za sve naše institucije, povoljne cijene plina za građane..., nema razloga da pojedini subjekti koriste ovu situaciju konverzije kune u eure kako bi neopravdano podizali cijene, rekao je ministar Filipović.

Dodao je i kako institucije imaju dovoljno kapaciteta, ali da će postupati i po dojavama i prijavama građana.

Trgovci najavljuju nova poskupljenja.

- To promatram kao nelogičan i nekorektan potez u kontekstu svega što je Vlada radila. Da nismo regulirali cijenu struje, intervenirali u cijene goriva.... onda bi ljudi rekli OK, dolazi do poskupljenja, ali mi smo sve to napravili i nema razloga za poskupljenja dok traje Vladin paket mjera, a to je do 31. ožujka, rekao je Filipović.

Osvrnuo se i na poskupljenja koje najavljuju telekomi.

- Vlada ima mehanizme kojima će zaštititi hrvatske građane. Svi telekomi koriste subvenciju Vlade da imaju jeftiniju struju tako da o kakvim poskupljenjima možemo govoriti, upitao je.

- Sve su opcije na stolu, pratit ćemo što će raditi poslovni subjekti. Moraju vratiti cijene na 31.12. i koristit ćemo sve da zaštitimo naše građane, zaključio je ministar Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!