Piletić: Ni do kakve promjene stava Vlade nije došlo

21.03.2023.

Zadnja izmjena 20:25

Autor: Šime Vičević/Boris Kanazir/Dnevnik/IMS/HRT/T.V.

Ministar Marin Piletić

Ministar Marin Piletić

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Svakog trećeg utorka u ožujku obilježava se Svjetski dan socijalnog rada. U Zagrebu su se okupili predstavnici struke i dodijelili godišnje nagrade. Dok socijalni radnici traže više resursa, resorni ministar najavio je do ljeta sveobuhvatne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, uključujući i one vezane uz roditelje njegovatelje. 

Poslije odbijanja oporbenog prijedloga, naknada će se ipak isplaćivati, i to 10 mjeseci nakon smrti djeteta, a i iznos će se povećati.

- Zbog svega toga treba izmijeniti Zakon o socijalnoj skrbi. Obuhvaćamo naknade, podižemo razinu prava roditelja njegovatelja i proširujemo pravo na naknadu roditelja njegovatelja nakon smrti djeteta. Čuli ste i predsjednika Vlade koji je jučer rekao da je naš prijedlog, koji će biti upućen u Hrvatski sabor, da to bude 10 mjeseci nakon smrti djeteta, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Piletić je odbacio tvrdnje da je po tom pitanju došlo do promjene stava Vlade.

- Ni do kakve promjene stava Vlade nije došlo, rekao je.

Ponovio je kako je već najavio da će ove godine biti doneseni zakoni o osobnim asistentima i inkluzivnom dodatku te da će se zbog toga mijenjati i Zakon o socijalnoj skrbi, kojim će se produljiti pravo statusa roditelja njegovatelja i nakon smrti djeteta.

- Ne mijenjamo samo jednu rečenicu, jedan stavak zakona, nego idemo u opsežnije izmjene, naglasio je.

Nije trebalo biti suza i politiziranja


A u izmjene se ide, dodao je ministar, zbog obećanja da će se maknuti zabilježba s prve nekretnine korisnika zajamčene minimalne naknade, osnažiti položaj roditelja njegovatelja povećanjem naknade, koja je sada ispod razine minimalne plaće, a korigirat će se i sve druge iznose.


Piletić je rekao kako inicijativa oporbe nije prihvaćena jer nije bila cjelovita, jer oporba nije razmišljala i o tome da su roditeljske naknade ispod razine minimalne plaće, što je vlada htjela sveobuhvatno riješiti.


- Nije trebalo biti ni suza ni politiziranja onih koji su nekoliko puta digli ruku protiv povećanja naknada roditelja njegovatelja u političke svrhe, a u političke obračune iskoristili tešku situaciju roditelja koji izgube dijete, prokomentirao je Piletić događaje u Saboru prošlog petka, kada je saborska većina odbila oporbeni prijedlog.

Na sastanku vladajće većine zaključeno je da je oporba grubo ispolitizirala osjetljivu temu. 

- To će se hitno riješiti. Na sljedećoj sjednici, kad budemo dobili ukupan elaborat, ja ili netko od mojih kolega koji budu na sjednici vladajuće većine, dat će točne rokove. Mi smo to imali u planu od prošle godine, kada je premijer, svjestan situacije u kojoj se nalaze roditelji i skrbnici, povećao tu naknadu, rekao je Ante Sanader, politički tajnik HDZ-a.

Udruga Sjena: Uvesti naknadu za roditelje njegovatelje u što kraćem roku


Najavu premijera
Andreja Plenkovića da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci, u udruzi Sjena ocijenili su u utorak iznenađujućom,  ali i poručili kako naknadu treba uvesti u što kraćem roku.

- Bilo smo iznenađeni jer nismo očekivali, ne znam što se dogodilo preko vikenda da smo dobili tu ponudu, komentirala je najavu premijera Marica Mikulić, dopredsjednica udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "Sjena".

Naime, vladajuća većina prošli petak je u Saboru odbila prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta.

Mikulić ističe da premijer Plenković samom najavom nije ništa konkretno riješio jer nije točno definirao kada će se uvesti naknada.

- Najave smo imali i ranije, ali to nam ne znači ništa u skorije vrijeme, zakoni koji se tiču ove populacije se prolongiraju dugi niz godina, a mi želimo i inzistiramo da se to pravo riješi u što kraćem roku, kazala je Mikulić za Hinu. S obzirom na proceduru ne može se očekivati da će se naknada nakon smrti djeteta uvesti prije 1. siječnja 2024. godine, smatra Mikulić i pita što je roditeljima njegovateljima kojima dijete umre u međuvremenu. Vlada, ako želi i ima volje, to može riješiti već sutra ili preksutra uredbom, dodala je.

- Što se tiče 10 mjeseci, u redu. Znači to je period koji su oni nešto odredili, oporba je tražila 6, mi smo vikali "6 plus 6", našli smo se tu na pola puta, kazala je Suzana Rešetar, predsjednica Udruge „Sjena” i dodala da ljudima treba pomoći što prije. 

Oporba uvjerava da je trebalo prihvatiti njihovo rješenje


Predlagateljica rješenja koje vladajuća većina nije prihvatila, ponavlja da nije riječ o svjetonazorskom, nego o civilizacijskom pitanju.

- Naravno da ih je bila sramota u petak kad su to odbili i onda se preko vikenda očito nešto ipak promijenilo. U odgovoru koji sam ja dobila od Vlade na prijedlog, rečeno je da je stvar riješena i da ne treba rješavati ništa, izjavila je Anka Mrak Taritaš. 

U stranci Možemo! smatraju da vladajuća većina sada pokušava sanirati štetu koju je sama sebi napravila u petak.

- S druge strane, treba i biti fer i pošten i reći da je riječ o problemu koji 15 godina nije država riješila. Mislim da je doista krajnje vrijeme. Bez ikakvog politiziranja, drago mi je da se to ide riješiti radi tih roditelja i radi te djece, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba i koordinator Možemo!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!