Plenković: Roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta naknada 10 mjeseci

20.03.2023.

Zadnja izmjena 19:26

Autor: T.V./HRT

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Poslijepodne se na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu sastalo šire predsjedništvo HDZ-a. Raspravljalo se o aktualnim temama protekloga tjedna. Nakon sastanka novinarima se obratio predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković. Poručio je da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci.

- Čuli smo večeras posve novi prijedlog premijera Plenkovića koji je danas održao konzultacije s ministrom Piletićem i dogovorio sad će se u izmjene Zakona o socijalnoj skrbi ići što prije. Naime, plan je sada da se naknade za roditelje njegovatelje povećaju i da roditelji njegovatelji u slučaju smrti njihova djeteta primaju naknadu još 10 mjeseci i to u punom iznosu. To je različito od onoga što je tražila oporba u prijedlogu na inicijativu Anke Mrak Taritaš. Premijer je uvjeren da je njegov prijedlog bolji, javio se u središnji Dnevnik HTV-a Šime Vičević.


Predsjednik HDZ-a se osvrnuo na paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu.

- Dobili smo snažnu podršku od socijalnih partnera, od svih čelnika sindikata, od HUP-a, HGK, HOK-a, potporu Hrvatske poljoprivredne komore, Matice umirovljenika, Zajednice županije, Udruge gradova te snažnu potporu parlamentarne većine. To govori da Vlada kontinuirano reagira i intervenira u pravom trenutku, istaknuo je Plenković.

Komentirao je i, kako je rekao, važne odluke koje su se donijele u Hrvatskom saboru.

- Usvajanjem Zakona o trgovini ispunjeno je naše izborno obećanje o reguliranju rada nedjeljom. Novi režim od 16 radnih nedjelja u trgovini pronalazi pravi balans između obiteljskog života i poslovnih obveza. Na taj smo način vodili brigu o Hrvatskoj kao turističkoj zemlji, da se s dobrim rasporedom radnih nedjelja osiguraju usluge u onim najfrekventnijim mjesecima turističke sezone, a da se zaposlenima, osobito u trgovini, omogući da nedjelje provode s obitelji, rekao je.

Rekao je kako je ministar Vili Beroš u Saboru u drugom čitanju predstavio dva zakona iz domene zdravstva.

- Usvojen je paket reforme zdravstva, što je također dobro. Idemo dalje s fokusom na prevenciju, na stavljanje pacijenta u središte, na bolje funkcioniranje zdravstvenoga sustava, poručio je.

Premijer poručio da je njegova vlada "u svom mandatu dizala prava osoba s invaliditetom".

- Mi smo vlada jako osjetljiva, dizali smo prava osoba s invaliditetom. Mi smo podigli naknadu za roditelje djece s teškoćama u razvoju, sad iznosi 4157 kuna. Kada se ovo donosila oporba je bila protiv, prije tri mjeseca je to bilo. Podigli smo sredstva za roditelje njegovatelje s 2000 na 4000 kuna. I tada je oporba bila protiv. Mi smo podigli iznos za skupe lijekove sa 100 milijuna eura 2015. na 400 milijuna eura godišnje koliko se izdvaja danas, rekao je.

Istaknuo je kako su "čuli poruku i zaključak Hrvatskoga sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi i naknadi za roditelje njegovatelje".

- Ja sam danas obavio konzultacije s Piletićem. Dao sam mu nalog da se poveća naknada za roditelje njegovatelje te da se definira period u kojem bi primali roditelji nakon smrti djeteta za 10 mjeseci. Plus, idemo u Zakon o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku. Svi ovi zakoni i promjene idu u smislu opsega, to je veći broj korisnika, kao i u iznosu naknade, naglasio je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na prosvjed liječnika koji se održao u subotu.

- Ministar Beroš je izvijestio o prosvjedu i dobio uputu da nastavi dijalog sa svim predstavnicima različitih udruga, komora. Da nas izvijesti, da vidimo kako zajednički možemo učiniti dodatne napore za položaj liječnika u Hrvatskoj, poručio je Plenković.

O Dekaniću


Upitan je li se na Predsjedništvu spominjao slučaj uhićenog HDZ-ovog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića rekao je da su to "spominjali samo faktično".

Plenković je, na pitanje odgovaraju li HDZ-u novi izbori u toj županiji, rekao da se tu radi o izravno izabranim čelnicima koji imaju svoj mandat te sada još ne znaju kako će se to dalje razvijati.

Pojasnio je i kako izbori u ovom trenutku nisu ni bili predmet rasprave niti znaju kako će sve to skupa ići dalje.

"Nalog za uhićenje Putina samo je početak"


Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je nalog međunarodnog suda za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina očekivan i da je to "samo početak".

Međunarodni kazneni sud (ICC) je u petak izdao nalog za uhićenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusiju.

- To je očekivano. S obzirom na zvjerstva koja su se događala u Ukrajini zadnjih godinu i nešto dana, na brojne ratne zločine koji su počinjeni, ja mislim da je ovo samo početak, rekao je Plenković.

- Ovo je vrlo precizno formulirana teza tužitelja i odluka sudskog vijeća nimalo me nije iznenadila, dodao je.

Plenković je rekao kako misli da je samo pitanje vremena kada će se prikupiti dovoljno dokaza i za druge zločine.

- Prema ovome što znam, što se cijelo vrijeme odvija, a to je komunikacija ukrajinskog tužiteljstva s ICC-jem, samo je pitanje vremena kada će se akumulirati dovoljno drugih dokaza, argumenata i za druge aspekte događanja u Ukrajini, rekao je.

Božinović: Građani mogu vjerovati policiji, nema zataškavanja


Na dolasku u stranku, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na slučaj Dekanić. Iako ima policajaca koji se ogriješe o propise, ministar ističe da građani mogu vjerovati policiji te da nema zataškavanja.

- Apsolutno građani mogu vjerovati da policija profesionalno obavlja svoj posao. Više puta smo javno iskomunicirali da u policijskom sustavu ima policijskih službenika i službenica koji se ogriješe o propise, ali isto smo tako rekli da je policija institucija koja na godišnjoj razini provede oko 500 disciplinskih postupaka protiv svojih službenika. Oko 80 njih bude kazneno prijavljeno i jedan dio njih, oko 20-tak godišnje, izgubi posao. Dakle mi ne bježimo od činjenice ili mogućnosti da policijski službenik može napraviti grešku, ali snaga sustava je upravo u tome da otkrije i sankcionira one u policijskim redovima koji se ogriješe o zakon, poručio je ministar.

Nije želio komentirati slučaj Dekanić.

- Što se tiče konkretnoga slučaja - nemam tu što reći. Uskok provodi istragu i ja znam otprilike isto što i vi, ustvrdio je Božinović.

Na pitanje je li to zataškavanje išlo do načelnika Policijske uprave, Božinović je naglasio kako zataškavanja nema.

- Ako je policija, odnosno glavni ravnatelj, poslao stručni tim, ako je stručni tim u nekoliko dana sastavio posebno izvješće i dostavio ga Uskoku, od tog trenutka Uskok preuzima sve istražne radnje. Zamjenik ravnateljice Uskoka vam je javno kazao sve razloge zbog kojih je to uzelo toliko vremena, mislim da imate sve odgovore, rekao je Božinović.

Na tvrdnju novinarke da je glavni ravnatelj policije Nikola Milina u svibnju rekao da nema nepravilnosti u unutarnjem nadzoru, ministar Božinović kaže da se on ne sjeća da je Milina to kazao.

- I to posebno izvješće siguran sam da je pokazalo nešto što je kasnije bilo itekako od pomoći USKOK-u, istaknuo je Božinović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!