Ročište u Zambiji: Hrvati optuženi za trgovinu djecom

10.01.2023.

Zadnja izmjena 19:11

Autor: Nikolina Ćosić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT/T.V./Hina

Prvo sudsko ročište za državljane RH uhićene u Zambiji

Prvo sudsko ročište za državljane RH uhićene u Zambiji

Foto: Mwebantu / Zambija

Osmero hrvatskih građana, četiri bračna para koja su početkom prosinca uhićena u Zambiji, prvi su put dovedena pred sud u gradiću Ndola, nedaleko od granice s Kongom. Optuženi su za kazneno djelo trgovine ljudima, odnosno djecom. Nakon pročitane optužnice, svi su izjavili da se ne osjećaju krivima. Njihov branitelj zatražio je da se brane sa slobode, uz jamčevinu, o čemu će se odlučivati u četvrtak.

Nakon 34 dana iza rešetaka, osmero uhićenih Hrvata u Zambiji izvedeno je pred suca.

- Pitani su jel se osjećaju krivima, oni su odogovorili da se ne osjećaju krivima. Ipak je ročište odgođeno za četvrtak. Njihov je branitelj tražio njihovo puštanje uz jamčevinu da se brane sa slobode, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.


Hoće li im to sud i odobriti, znat će se za dva dana, dotad će biti u zatvoru.

Iz Ministarstva vanjskih poslova ističu da se ne mogu upletati u pravne postupke druge države, no konzularni djelatnik hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji u stalnom je kontaktu s hrvatskim državljanima.

- Mi želimo da ih zambijske vlasti u pritvoru dok se ne dogodi sud, tretiraju čovječno i da se prema njima postupa humano, istaknuo je Grlić Radman.

Među uhićenima je i gitarist Hladnog piva, ali i jedan od vijećnika Možemo!

- Jedan od vijećnika je jedan od 500 vjećnika naše koalicije, mjesne samouprave, tako da nisam s njim osobno u kontaktu. Međutim, koliko sam vidio pravna pomoć je dobivena, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Branitelj koji im je dodijeljen zatražio je da im se optužnica pročita na engleskom kako bi je razumjeli. U njoj stoji da ih se sumnjiči za pokušaj trgovanja djecom, za što zambijski zakon predviđa kaznu do 14 godina zatvora. No, počinitelja se može osloboditi ako je postupao u zabludi.

- Sve države na svijetu su potpisale UN-ovu konvenciju o pravima djeteta uključujući i Kongo. Jedno od ključnih pravila kod posvojenja djece je da djeca nikada ne smiju biti izdvojena iz obitelji i posvojena zbog siromaštva njihovih roditelja, rekla je Branka Rešetar, Pravni fakultet u Osijeku.

No, u siromašnim zemljama koje nisu potpisnice Haške konvencije to nije rijetkost.

Od početka slučaja mnogo je nejasnoća.

Iako se dosad govorilo da su samo dva od četiri para bila u registru posvojitelja, iz resornog ministarstva danas objašnjavaju.

"Druga dva para podnijela su zahtjev, ali nisu upisana u registar potencijalnih posvojitelja. S obzirom na okolnosti cijelog slučaja, u tijeku je provođenje upravnog nadzora nad cjelokupnim postupkom upisa, odnosno zahtjeva za upis u registar potencijalnih posvojitelja kod sva četiri para".

Djeca imaju hrvatske dokumente i prezimena svojih posvojitelja, no zambijske vlasti osporavaju njihovu vjerodostojnost. Mališane su smjestili u tamošnji centar za žrtve trgovanja ljudima, a naš je konzul pokušao, ali nije uspio do njih doći.

video thumb

MVEP: Sud u Zambiji u četvrtak o zahtjevu Hrvata da se brane sa slobode

Osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu ljudima zatražilo je u utorak pred sudom u Zambiji da ih se pusti uz jamčevinu i omogući obrana sa slobode, o čemu će sud odlučivati u četvrtak, potvrdio je MVEP.

Četiri hrvatska para uhićena su i pritvorena početkom prosinca zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata o posvojenju četvero maloljetne djece iz DR Konga.

Pojavili su se u utorak pred sudom u zambijskom gradu Ndoli, no rasprava je odgođena i sazvano je novo ročište za četvrtak.

Službenik hrvatskog veleposlanstva posjetio je pritvorene Hrvate nekoliko puta. Pokušao je posjetiti i djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen.

Zambijski portal Mwebantu objavio je fotografije uhićenih Hrvata ispred suda:

Grlić Radman: Hrvati u Zambiji izjasnili se da nisu krivi, ročište odgođeno

- Osmero Hrvata, koji su pritvoreni zbog sumnje na trgovinu ljudima, rekli su utorak pred sudom u Zambiji da nisu krivi, ali je ročište odgođeno za četvrtak, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Osmero hrvatskih državljana uhićeno je i pritvoreno zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata o posvojenju četvero maloljetne djece iz DR Konga. Pojavili su se u utorak pred sudom u zambijskom gradu Ndoli, no ročište im je odgođeno.

- Saznali smo da je ročište odgođeno za četvrtak. Počelo je s malim zakašnjenjem uz povremene stanke zbog tehničkih razloga. Svi optuženi trebali su sudjelovati u raspravi jezikom koji razumiju tako da je to malo rastegnulo raspravu, rekao je Grlić Radman novinarima.

Ministar je rekao da im je pročitana optužnica.

- Odgovorili su da se ne osjećaju krivima. Njihov branitelj je tražio njihovo puštanje uz jamčevinu, da se brane sa slobode tako da čekamo taj četvrtak koji će donijeti novosti, dodao je.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima. Službenik hrvatskog veleposlanstva posjetio ih je nekoliko puta. Pokušao je posjetiti i djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen.

Grlić Radman rekao je da su hrvatski državljani "optuženi za trgovanje djece u pokušaju, što treba dokazati".

- MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru čovječno, da se prema njima postupa humano, da im se osiguraju hrana i lijekovi i sve što je nužno, svi uvjeti koji su temeljem konvencija priznati. To je naša briga, ali mi ne možemo ulaziti u meritum, rekao je Grlić Radman i ponovno naglasio da MVEP nije sudjelovao ni u jednom postupku posvajanja kongoanske djece.

MVEP je prethodno naveo da se Veleposlanstvo ne može upletati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog prema službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja.

Tijekom boravka u Republici Zambiji, službenik Veleposlanstva pokušao je posjetiti djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen. Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom te nisu ni na koji način ugrožena.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima, stoji u priopćenju. 

Preporuke Vrhovnog suda općinskim sudovima u vezi s postupcima međunarodnog posvajanja

U vezi s ovim slučajem, predsjednik Vrhovnog suda općinskim je sudovima izdao preporuku za postupanje u postupcima priznanja stranih sudskih odluka u postupcima radi posvojenja.

Vrhovni sud preporučuje da općinski sudovi u postupcima priznanja i izvršenja stranih sudskih odluka o međudržavnom posvojenju djece, u kojima se ne primjenjuje Konvencija o zaštiti djece i suradnji u vezi s međunarodnim posvojenjem:

1. provedu postupak provjere autentičnosti primljenih dokumenata (strane sudske odluke) i potvrde o pravomoćnosti putem međunarodne pravne pomoći, putem Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske;

2. pri primitku prijedloga za priznanje strane sudske odluke preporučuje se sudu da primjerak tog prijedloga pošalje Ministarstvu nadležnom za poslove socijalne skrbi (Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike) te da ostavi Ministarstvu rok od 30 dana radi neophodne provjere kojom će se doznati jesu li predlagatelji upisani u registar potencijalnih posvojitelja u Republici Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!