Ministar Primorac objasnio ideju narodne obveznice

29.09.2022.

13:48

Autor: M.M./HRT

Ministar Primorac

Ministar Primorac

Foto: Ilustracija / Pixsell

Ministar financija Marko Primorac gostujući jučer u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" rekao je kako razmišljaju o jednom inovativnom modelu financiranja države - narodnoj obveznici. Danas je uoči sjednice Vlade to malo više objasnio.

- Htio bih da bude jasno da nisam ništa najavio, nego sam s novinarkom komunicirao o različitim modalitetima koji postoje u tom kontekstu. Mislim da je u dijelu javnosti zavladao nekakav strah ili skepsa. Ovo ni na koji način ne služi Republici Hrvatskoj za punjenje državnog proračuna, niti je on ugrožen, niti imamo problema s likvidnošću, nego anticipirajući određena kretanja, a ja sam osoba koja voli gledati unaprijed, ako dođe do znatnijeg povećanja kamatnih stopa s obzirom na to da građani imaju veći iznos depozita na računima u bankama na koje primaju niske kamatne stope, učinilo mi se kao zgodno rješenje da se građanima omogući da dominantnije sudjeluju i u tom vidu financiranja i ostvarivanja određenih prinosa i kapitalnih na svoju financijsku imovinu. Ne radi se o nikakvom iskorištavanju građana, niti nam je to potrebno kao Vladi, nego mi se čini da je fer i pošteno da kad već plaćamo kamate koje su prilično visoke da ih ponudimo i građanima. To je bila ideja, objasnio je ministar Primorac, ponovivši da ništa nisu trenutačno razradili i da ništa nije najavio.

- S obzirom na to da sam se već susreo sa određenim teškoćama otkada sam stupio na dužnost, kada govorimo o određenim mjerama, pa i socijalne politike koje je potrebno donositi, da je potrebno uspostaviti neku infrastrukturu, počeo sam razgovarati sa svojim suradnicima ako dođe do realizacije takve ideje, hoće li biti potrebno opet uspostaviti nekakvu infrastrukturu i ako će biti potrebno da krenemo na vrijeme, dodao je ministar.

Istaknuo je i kako razumije interes medija, ali da ne bi volio govoriti o detaljima jer, kako je rekao, "nije ništa najavio i potrebe trenutačno ne postoje".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!