Ministarstvo: Anketu HLK nije ispunilo više od polovice liječnika

09.02.2023.

15:52

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Ministarstvo zdravstva reagiralo je u četvrtak na anketu HLK koja je pokazala nezadovoljstvo liječnika radnopravnim statusom te ističu kako rezultat ukazuje na određeno nezadovoljstvo iako joj nije pristupilo više od polovice liječnika i pozivaju HLK na sastanak idući tjedan. 

Na anketu koju su krovne liječničke organizacije uputile na više od 14.000 liječnika, odgovorilo je njih 5700. Više od 97 posto anketiranih izrazilo je nezadovoljno svojim radnopravnim statusom a 94 posto podržava prosvjedne aktivnosti.

- Samo jedan nezadovoljan liječnik u javnom zdravstvenom sustavu dovoljan je razlog da se upravljanje ljudskim resursima u zdravstvu dodatno analizira i unaprijedi, poručuju iz Ministarstva zdravstva te dodaju kako je i to bio jedan od motiva zbog kojeg se pristupilo sveobuhvatnoj reformi zdravstva.

Ističu kako anketa Hrvatske liječničke komore (HLK), u suradnji s Hrvatskim liječničkim sindikatom (HLS), Hrvatskom udrugom bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacijom hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativom mladih liječnika, također može biti alat za unapređenje upravljanja ljudskim resursima u zdravstvu radi dobivanja aktualnih podataka o zadovoljstvu liječnika.

- Odaziv na anketu od 41 posto pokazuje određeno nezadovoljstvo među liječnicima, no moramo uzeti u obzir i činjenicu da više od pola liječnika nije pristupilo anketi, Kažu u Ministarstvu.

Kažu kako je važno stvoriti potpunu sliku o rezultatima ankete, odnosno rade li liječnici koju su nezadovoljni unutar javnog ili privatnog zdravstvenog sustava, u kojem dijelu je to nezadovoljstvo zastupljeno s obzirom na dob liječnika, razinu zdravstvene zaštite, razinu obrazovanja, razinu položaja unutar sustava i slično.

- Stoga je Ministarstvo zdravstva pozvalo HLK na radni sastanak idući tjedan kako bismo se detaljnije upoznali s provedenom anketom i rezultatima i zajedno s ostalim dionicima odredili daljnji smjer prema dobivanju sveobuhvatnog pregleda zadovoljstva djelatnika u zdravstvenom sustavu čime ćemo ostvariti i čvrste temelje za donošenje potrebnih rješenja na tom planu, poručuju iz resornog Ministarstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!