Ministarstvo kulture: Zekanović opet iznosi neistine

07.09.2018.

13:53

Autor: V.K./Hina

default error photo
Ministarstvo kulture je sufinanciralo Festival koji je svoj program prijavio na javni natječaj, ne spominjući niti jednom riječju da će se u njegovu okviru održavati bilo kakvi politički skupovi.
Ministarstvo kulture ne financira ni političke manifestacije, ni djelovanje političkih stranaka, odgovorilo je to Ministarstvo saborskom zastupniku HRAST-a Hrvoju Zekanoviću koji ga je prozvao zbog kako je rekao, nedopustivog financiranja promidžbe političkih stranaka u sklopu šibenskog festivala alternative i ljevice - FALIŠ, u odgovoru na upit Hine iz Ministarstva ističu i da je iz medijskih objava jasno da su sudionici festivala "iskoristili kulturnu manifestaciju u okviru koje su organizirali politički skup s kojega su poslali političke poruke koje se ni na koji način ne referiraju na teme koje su za financiranje prijavili Ministarstvu".

"Gospodin Zekanović iznosi neistine tvrdeći da je navedeni politički skup financiralo Ministarstvo kulture. Ministarstvo kulture je, jednako kao i Grad Šibenik i drugi financijeri, sufinanciralo Festival koji je svoj program prijavio na javni natječaj, ne spominjući niti jednom riječju da će se u njegovu okviru održavati bilo kakvi politički skupovi. Ovo nije prvi put da saborski zastupnik Zekanović iznosi neistine i imputira Ministarstvu kulture donošenje odluka u kojima ni ministrica, ni Ministarstvo nisu sudjelovali", stoji u odgovoru MK na upit Hine za komentar Zekanovićevih tvrdnji.

Ministarstvo kulture u odgovoru Hini naglašava da ono ne financira ni političke manifestacije, ni djelovanje političkih stranaka, kao i da je iz medijskih objava jasno "da su sudionici iskoristili kulturnu manifestaciju u okviru koje su organizirali politički skup s kojega su poslali političke poruke koje se ni na koji način ne referiraju na teme koje su za financiranje prijavili Ministarstvu kulture".

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović prozvao je Ministarstvo kulture zbog kako je rekao, nedopustivog financiranja promidžbe političkih stranaka. Spornim smatra predstavljanje takozvane Šibenske deklaracije stranaka: Nova ljevica, Radnička fronta, SRP, ORAH i Hrvatski laburisti na festivalu FALIŠ koji se održava u Šibeniku.  

"Kroz program Ministarstva kulture - inovativne umjetničke i kulturne prakse, financiran je festival u Šibeniku u okviru kojeg se predstavlja politička 'Šibenska deklaracija', a predstavljači su Hrvatski laburisti, ORAH, Socijalistička radnička partija, Nova ljevica i Radnička fronta", rekao je Zekanović na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.
Novac namijenjen kulturi na taj način, kaže Zekanović, ide za promidžbu političkih stranaka što nije u redu.

"Pozivam ministricu Ninu Obuljen Koržinek da kaže ima li spoznaja o ovom slučaju u kojem se novac poreznih obveznika troši na netransparentan način, poručio je Zekanović.

Novac za kulturu ne smije se, kaže, koristiti za promidžbu političkih stranaka.
Sporan projekt, kaže, financira se i novcem Ministarstva zaštite okoliša, preko NP Krka, kao i proračunskim novcem grada Šibenika.
"Nitko nema ništa protiv projekata u kulturi ali ne smije se na jedan perfidan način to koristiti za političke stranke", zaključuje HRAST-ov Hrvoje Zekanović.

Ovogodišnji 6. FALIŠ - festival alternative i ljevice održava se od 5. do 8 rujna u Šibeniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!