10:35 / 06.02.2019.

Autor: D.M./HRT

Ministarstvo: Privid povećanih listi čekanja

Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: ilustracija, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Riječ je o parcijalnim podacima koje zasad nije moguće objediniti, te interpretacija tih podataka daje netočan uvid u stvarno stanje čekanja, poručuju.
Iz Ministarstva zdravstva i HZZO-a reagirali na napise vezane uz liste čekanja. Prema navodima iz medija broj narudžbi povećao se za otprilike 170 tisuća, a prosječno vrijeme čekanja na preglede produžilo sa 140 na 163 dana. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"HZZO na svojoj internetskoj stranici objavljuje podatke koje dostavljaju zdravstvene ustanove. Riječ je o parcijalnim podacima zdravstvenih ustanova koje zasad nije moguće objediniti, te interpretacija tih podataka daje netočan uvid u stvarno stanje čekanja na nacionalnoj razini.

Kao što je poznato, jedna osoba koja se istodobno naruči u više zdravstvenih ustanova, pogrešnom interpretacijom pojedinačnih podataka po zdravstvenim ustanovama broji se nekoliko puta što stvara privid povećanih listi čekanja na preglede i dijagnostičke postupke.

Ministarstvo zdravstva i HZZO intenzivno rade na implementaciji informatičkih rješenja u cilju uspostave jedinstvene liste čekanja na nacionalnoj razini  koja će objediniti sve pojedinačne podatke, te ista osoba neće biti istodobno naručena za isti postupak na više mjesta.

Napominjemo i kako je uvođenjem prioritetnih lista naručivanja riješeno brzo zbrinjavanje pacijenata sa sumnjom na ozbiljna zdravstvena stanja kojima je omogućen pregled specijaliste u roku od tjedan dana. Projektom su obuhvaćene 24 akutne bolnice  i gravitirajuće ordinacije primarne zdravstvene zaštite. Uspostavom prioritetnih lista tijekom prošle godine zbrinuto je preko 20 tisuća pacijenata. 

Zdravstvena stanja za preko 90% pacijenata obrađenih putem prioritetnog naručivanja doista su zahtijevala  prioritetnu obradu. U tijeku je priprema za uključivanje i preostalih akutnih bolnica u prioritetne liste naručivanja.

Naravno, cilj Ministarstva zdravstva i HZZO-a je smanjiti i  preostale liste čekanja i  omogućiti obradu u medicinski primjerenom roku i pacijentima čija zdravstvena stanja ne zahtijevaju žurnu obradu. S tim ciljem pripremaju se kliničke smjernice koje će definirati vrstu i redoslijed obavljanja pojedinih dijagnostičkih i terapijskih postupaka sukladno pravilima medicinske struke.

Napominjemo kako Ministarstvo zdravstva i HZZO kontinuirano prate broj izvršenih postupaka u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. Analiza pokazuje kako se broj izvršenih postupaka u prošloj godini znatno povećao, a namjera je da se u 2019.g. taj trend i nastavi", stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!