Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ostaje u Zagrebtoweru

17.10.2019.

09:35

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je utvrdilo da je ostanak na postojećoj lokaciji svrhovito i ekonomično rješenje.
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Fond za zaštitu okoliša i dalje će ostati u Zagrebtoweru jer je Vlada na sjednici u četvrtak donijela odluku o nastavku zakupa toga prostora do 2024.

Odluka je donesena jer istječe sadašnji ugovor o zakupu koji je sklopljen 2014. na pet godina, a s obzirom na to da Ministarstvo državne imovine nema na upravljanju nekretnine u vlasništvu države adekvatne veličine, dalo je suglasnost na sklapanje novog ugovora, izvijestio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Predmet ovog ugovora je zakup prostora bruto površine od 5.439 metara četvornih zajedno s 51 parkirnim mjestom na novih 5 godina. "Ukupna petogodišnja obveza za zakup i održavanje iznosi 45,6 milijuna kuna s PDV-om", rekao je Ćorić. Također na pet godina, produljen je i zakup prostora za Fond za zaštitu okoliša, a radi se o 4.668 metara četvornih i 49 parkirnih mjesta. "Obveza za petogodišnje razdoblje iznosi 38,7 milijuna kuna s PDV-om", naveo je Ćorić.

- Zmajlović: Preseljenjem u Zagrebtower ušteda 3,5 milijuna kuna

Ministar Tomislav Ćorić poručio je da se kao ministar ne bavi najmom prostora te da je obnova ugovora o zakupu u Zagrebtoweru pitanje za glavno tajništvo ministarstva. Jutarnji list je objavio kako je, prema dokumentaciji kojom raspolaže - sudski vještak nakon analize cijena zaključio da je najam u Zagrebtoweru treća najpovoljnija ponuda. Zanimljivo je da se kao argument protiv preseljenja navodi da bi ono moglo biti stresno za zaposlenike. Radi tog preseljenja je, bivši SDP-ov ministar Mihael Zmajlović umalo ostao bez fotelje, a prozivalo ga se da je time nanio štetu samom ministarstvu, piše list.

Priopćenje ministarstva

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike priopćili su kako se na temelju ugovora s društvom Europolis ZagrebTower radi o zakupu uredskog prostora bruto površine 5.439,25 m2 zajedno s 51 parkirnim mjestom (49 unutarnjih i 2 vanjska), za razdoblje od listopada 2019. do listopada 2024. godine (60 mjeseci).

Naglasili su kako je povećanje predmeta zakupa odraz promjena u djelokrugu i ustrojstvu Ministarstva u odnosu na stanje 2014. godine kada se sklapao trenutno važeći Ugovor. Naime, 2016. godine Ministarstvu je pripojena Uprava za energetiku i Uprava vodnoga gospodarstva, 2018. godine Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija te 2019. godine Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!