10:47 / 29.08.2019.

Autor: T.D./HRT

Ministri i zastupnici o izjavama Milorada Pupovca

-

-

Foto: - / -

Ministri u Vladi komentirali su izajve Milorada Pupovca i općenito stanje nasilja u društvu.
Ministri su uoči sjednice Vlade komentirali izjave Milorada Pupovca i općenito stanje nasilja u društvu.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Plenković: Nedopustivo uspoređivati RH s NDH
- SDSS pohvalio državne institucije

Zdravko Marić je istaknuo da takvu vrstu retorike treba prije svega izbjegavati.

- Nitko od nas u javnom prostoru pogotovo na ovako teškim temama koje su vrlo svježe i mnogi hrvatski građani itekako pamte ta vremena, nije bilo tako davno i nije dobro da se koriste raznorazni događaji koji su bili proteklih dana i koji su individualni, ovako skupne ocjene koje nikamo ne vode. Ja mislim da ne bi onda bilo ni zgorega da prvo promisle, a ovako impulzivno reagirati na određene objave ili događanja evidentno se pokazuje da baš i nije ni krajnje dobro, dodaje Marić.


Dražen Bošnjaković misli da te izjave ne pridonose nekakvom stanju tolerancije i nekakvom mirnom stanju. Misli da koalicija nije ugrožena.

- Zauzomam se za generalno oštriju politiku  u svim segmentima nekakve kaznene politike koju mi radimo, vezano za nasilje u društvu i vezano za zločin i mržnju. Moramo biti brzi u postupanju. Sve kad prijeđe neke vremenske granice, sve je to onda upitno. Moramo izricati kazne koje odvraćaju sve eventualne buduće počinitelje, ističe Bošnjaković.  
 

Blaženka Divjak smatra kako u društvu moramo njegovati prvo nultu stopu tolerancije na bilo kakvo nasilje, a drugu - kulturu dijaloga počevši od sustava odgoja u obitelji, a naravno i u javnom životu gdje moramo paziti na svaku izgovorenu riječ pogotovo mi koji smo javne osobe ili dužnosnici koji sigurno utječemo na javno mnijenje.

- Treba biti oprezan i razmišljati kakve poruke šaljemo, tko nas sluša i na koji način to može biti interpretirano - izjavila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Intervju s Miloradom Pupovcem nije pročitala, kaže, ali smatra da su reakcije takve da je očito kako je u svojoj izjavi trebao biti oprezniji.       
Milan Kujundžić misli da u Hrvatskoj ne trebaju takve igraonice.

- Ja mislim da se gospodin Pupovac malo neprimjereno zaigrao. Nama treba dijalog, razumijevanje i nadasve rad i rezultati. Nije važno što je bilo, važno je da se takve stvari ne opetuju.  
 

Petrov: Pupovac se treba ispričati

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov poručio je u četvrtak da bi se čelnik SDSS-a Milorad Pupovac trebao ispričati jer su za osudu njegove nedavne riječi da će Hrvatska završiti kao NDH.

- Pupovac bi se trebao ispričati jer su za osudu njegove riječi upućene cijeloj Hrvatskoj. Nedopustivo je da se današnju Hrvatsku uspoređuje s NDH i da će završiti kao NDH gdje se veliča mržnja. To je čisto nadolijevanje ulja na vatru. Oni su ti koji bi trebali smirivati situaciju, rekao je Petrov na konferenciji za novinare.

- Svi trebamo stati na loptu i histeriji treba doći kraj. Bitno je sankcionirati bilo koje nasilje, ali jednako je bitno znati da će riječi političara i medija naići negdje na neko plodno tlo i da će se možda dogoditi situacija poput one u Rijeci. Zbog toga svi trebaju biti odgovorni prema onome što rade i što govore, istaknuo je.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!