Ministri: Milanovićeve izjave neprimjerene u javnom prostoru

21.04.2022.

14:20

Autor: V.G./HRT/Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Nekoliko ministara osudilo je u četvrtak izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji se, komentirajući zahtjev za pomilovanjem Mustača i Perkovića, obrušio na HDZ i Andreja Plenkovića te smatraju kako se radi o neprimjerenoj komunikaciji u javnom prostoru. 

Premijer je jučer najavio kako nijedan ministar više neće surađivati s Milanovićem već će ga "bojkotirati u svakom smislu".

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je kako time štite dostojanstvo politike i društva, ali i poručila kako nikoga ne bojkotiraju. Izrazila je nadu da mediji ovu situaciju neće "opet svoditi na nekakve sukobe jer sukoba nema".

Smatra da se predsjednik nalazi pod ogromnim pritiskom jer će morati nakon dugo vremena donijeti neku za njega osjetljivu ili tešku odluku pa umjesto da se bavi tim neprimjereno se obrušio na predsjednika Vlade i HDZ, ocijenila je.

Rekla je i kako ona nema suradnju s predsjednikom Milanovićem jer on nije pokazao interes za njezin resor te dodala da se Milanović puno ne bavi ni ostalim temama iz resora Vlade.

- Njegov je motiv s vremena na vrijeme doći pred kamere, sasuti neprimjerene izraze mržnje i da se onda svi mi s tim bavimo. Pa nećemo, imamo ozbiljnog posla, rekla je Obuljen Koržinek. Poručila je i kako ih "jedan nasilnik neće izgurati s javnih događanja.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs smatra da je odluka premijera Andreja Plenkovića o nesuradnji s Uredom predsjednika u redu.

- Ne možete ići kod nekoga tko vas uporno vrijeđa. Konačno, uvrijedio je ne samo premijera, nego je uvrijedio cijelu Vladu, rekao je Fuchs.

Smatra da je Milanovićev način komunikacije neprimjerenim te da takav rječnik ne treba iznositi u javnost.

- Moram priznati, osupnut sam načinom izražavanja, rekao je.

Kazao je i kako je njegovo Ministarstvo s Uredom predsjednika komuniciralo u protokolarnim situacijama i kada se tražio neki podatak a da od sada neće sudjelovati u protokolarnim događajima.

I ministrica poljoprivrede Marija Vučković ocijenila je kako je Milanovićeva komunikacija neprimjerena te da se vlastiti stav u javnosti treba iskazivati na primjeren način.

- Mogu sam ponoviti da je riječ o nikad viđenoj neprimjerenoj komunikaciji. Vlastiti stav može se i mora iskazati na primjeren način, osobito u javnom prostoru, kazala je Vučković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!