13:03 / 21.04.2022.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Grlić Radman: Zatočenici smo predsjednikove "samovolje"

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Vlada je zatočenik "samovolje" predsjednika Zorana Milanovića jer on ne želi postići dogovor o imenovanju veleposlanika, kazao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Vlada i predsjednik Milanović nisu se dogovorili o imenovanju novih veleposlanika pa su u više država veleposlanici osobe kojima je istekao mandat, dok u Parizu, Vilniusu i Vatikanu posao veleposlanika obavljaju otpravnici poslova. Mi smo zatočenici njegove volje, samovolje jer on ipak daje konačni potpis - kazao je Gordan Grlić Radman nakon sastanka s bugarskom ministricom vanjskih poslova u Zagrebu.

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je prošloga tjedna da s Andrejom Plenkovićem dugo nije razgovarao o novim veleposlanicima jer ne pristaje da premijer ima potpunu kontrolu nad imenovanjima, ali je dodao da će se njih dvojica o tome naposljetku ipak morati dogovoriti. Grlić Radman tvrdi pak da je vlada bila "vrlo konstruktivna" po pitanju veleposlanika, dok Milanović traži da on predloži veleposlanike za polovicu ispražnjenih mjesta.

- Kakvo je to ponašanje 'pola-pola' - radi se o profesionalcima koji predstavljaju države znanjem, umijećem i iskustvom - kazao je Grlić Radman.

Premijer Andrej Plenković jučer je najavio da prekida svaku komunikaciju osim pismene s Pantovčakom do kraja mandata vlade, nakon što je Milanović kazao da je Plenković "udbaški nasljednik, gojenac" te da Hrvatsku "vodi banda". Upitan o suradnji s Pantovčakom u tom kontekstu Grlić Radman kratko je kazao da će vlada nastaviti provoditi vanjsku politiku kao i do sada, dok "predsjednik ima svoje ovlasti koje bi možda trebao više koristiti u tom pogledu". Istaknuo je i da je "zgrožen" takvim rječnikom te da je premijer reagirao "na nečuvene izjave".

- To su salve uvreda, riječi koje su izraz bijesa, nečuvenog bijesa, što si ne smije dozvoliti "niti jedan dužnosnik, a osobito ne predsjednik države koji Hrvatsku predstavlja u inozemstvu - kazao je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!