09:27 / 18.04.2019.

Autor: I.H./HRT

Ministri o reformama koje slijede

-

-

Foto: - / -

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je, prije sjednice Vlade na kojoj bi trebao biti usvojen Nacionalni plan za 2019., govorila o svom ministarstvu.
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je, prije sjednice Vlade na kojoj bi trebao biti usvojen Nacionalni plan za 2019., govorila o svom ministarstvu.

- Mi idemo dalje sa demografskim mjerama, idemo dalje sa donošenjem novog zakona o socijalnoj skrbi. Uglavnom je ono što smo već najavili u pripremi. Vezano za demografiju, povećat ćemo još jedanput u našem mandatu roditeljske naknade, neće se delimitirati, kazala je.

Ministar uprave Lovro Kuščević je kazao kako njegovo ministarstvo ima tri cilja.

- Podizanje kvaltiete učinkovitosti, decentralizacija i digitalizacija, rekao je.

Na pitanje hoće li se uvesti ocjenjivanje rada i kažnjavanje onih koji ne rade dovoljno dobro, kazao je kako vjeruje da hoće.Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je kazao da će građani osjetiti digitalizaciju pravosuđa, što je iznimno važno jer dovodi do ubrzanja postupaka.Ministar prometa Oleg Butković je kazao da će u njegovom resoru biti restrukturiranja željezničkog sektora - to će biti ključno bitanje ovih godinu dana.

- Mi bi trebali u lipnju donijeti pismo sektorske politike, to će biti snažan dokument oko restrukturiranja željezničkog sektora i to je po meni, nakon ne znam koliko godina, krećemo u restrukturiranje željeznice, dodao je.Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar govorio je o uhićenju Josipa Binenfelda, kazao je da je u pritvoru, kada ministarstvo dobije dokumentaciju, automatozmom ide udaljavanje s posla.


Ministar financija Zdravko Marić je govorio o smanjenju opće stope PDV-a i o javnom dugu.

- Danas ćemo prezentirati zadnje projekcije, kazao je.


Kujundžić o reformama - Radit će se i ove godine i u godinama koje su pred nama. U strateškom promišljanju koje je naglašeno u programu je informatizacija, odnosno eZdravstvo, posebna pozornost je na ulaganju u ljudske resurse i zadržavanje u Hrvatskoj, u podizanju kvalitete i sigurnosti u zdravstvenoj zaštiti i ulaganjima u bolnice, rekao je Milan Kujundžić novinarima.

Naglasio je kako su troškovi zdravstva problem svugdje u svijetu, ako se želi pratiti novosti u medicini i osigurati pacijentima najbolje. 

- Cijena zdravstva je veliki problem svugdje u svijetu, pa tako i nama u Hrvatskoj. Ako hoćemo pratiti svjetsku medicinu, a trebali bi svima osigurati najbolje moguće, to povlači za sobom znatno povećanje cijena svake godine, kazao je.

No, hrvatski građani za zdravstvo neće ove godine izdvajati više.

- Ove godine neće plaćati više, ali to je dijalog za cijelu naciju - ako hoćemo vrhunsku medicinu, nažalost, moramo povećati troškove, upozorio je Kujundžić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!