"Tražimo hitnu deportaciju navijača koji nisu sudjelovali u neredima"

17.08.2023.

16:18

Autor: HTV/IMS/B.B.B.

Još traje potraga za ubojicom 29-godišnjeg navijača AEK-a. Kako prenose grčki mediji, i dalje se čekaju rezultati testova DNK, provjeravaju oduzeti mobiteli, pregledavaju videosnimke s mjesta sukoba huligana. Grčki portali pišu da je napadu te ubojstvu Mihalisa Kacurisa u Ateni nazočio vođa hrvatskih huligana, ali da su on i još desetak ljudi uspjeli pobjeći, a grčke vlasti, prenose mediji, vjeruju da su još u njihovoj zemlji. Situaciju je komentirao premijer Andrej Plenković koji je u uvodnom dijelu sjednice Vlade rekao da je u razgovoru s grčkim premijerom Mitsotakisom zatražio "hitnu deportaciju onih za koje se otkloni sumnja za nerede".


Grčka policija i dalje ne zna tko je ubio navijača Aeka, čekaju se rezultati analize DNK.

No, i bez službenih potvrda, grčki mediji objavljuju nove uznemirujuće snimke, vjerojatno posljednjih trenutaka života AEK-ova navijača.

U izvještajima navode i da se istražuju pretraživane lokacije s mobitela, a traga se i za 10-ak navijača koji su pobjegli, među kojima je vođa Bad Blue Boysa.

S današnje sjednice Vlade poslana je jasna poruka Grčkoj.


Plenković: Nije realno da je svih 100 navijača jednako odgovorno


- Nije realno da je svih 100-tinjak, u ovom konkretnom slučaju, osumnjičenika i potencijalno optuženika jednako odgovorno bilo za nerede, bilo za nanošenje fizičkih ozljeda, bilo za uništavanje materijalne imovine. Da se oni za koje se utvrdi da to nisu, da se što prije deportiraju u Hrvatsku, rekao je premijer Andrej Plenković.

Grci prenose i da Hrvati opstruiraju istragu i da im ne dostavljaju podatke o kaznenim i prekršajnim evidencijama pritvorenih. Ministar pravosuđa tvrdi da nisu dobili upite grčkih vlasti ni pravosudnih tijela.

'Očekujemo pravično suđenje'


- Prebacivanje u Hrvatsku postupka protiv hrvatskih navijača, osumnjičenih za nerede u Ateni u kojima je ubijen suparnički grčki navijač, može zatražiti samo Grčka, izjavio je u četvrtak hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Stotinu i dva navijača zagrebačkog Dinama uhićena su nakon što je u huliganskom nasilju u Ateni ubijen 29-godišnji navijač AEK-a. Bad Blue Boysi strahuju da im u zatvorima prijeti odmazda i preko svojih roditelja traže od hrvatskih vlasti da ih zaštite i što prije vrate kući.

Prema međunarodnom pravu, prebacivanje postupka u Hrvatsku može zatražiti samo Grčka, i to u slučaju da su joj osumnjičenici nedostupni, odnosno ako su u Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji.

- Sve je na Grčkoj. Očekujemo od grčkih vlasti pravično suđenje i da se postupak provede u što kraćem roku, dodao je.

Po njegovim riječima, grčko pravosuđe nije od Zagreba tražilo podatke iz kaznene evidencije za uhićene hrvatske državljane ili one koji su se eventualno vratili u Hrvatsku.


Radman: Teško je komentirati je li postupak presporUvjeravajući da vlada čini sve što je u njezinoj moći, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je iz Zagreba u Atenu otišao službenik koji govori grčki jezik i koji bi trebao dodatno unaprijediti komunikaciju s grčkim vlastima.

- Jako smo zadovoljni s tom komunikacijom. Ne želimo se upuštati u kvalifikacije jesu li i za što krivi. Ono što je bitno je zaštita hrvatskih državljana, tko god oni bili i što god oni radili, moraju dobiti konzularnu pomoć i pravnu zaštitu, rekao je Grlić Radman.

- Teško nam je to komentirati je li postupak prespor. Prirodno je i ljudski da želimo da se to što prije riješi, dodao je.

Malenica: Ranije kažnjavano 11 navijača


Ministar Ivan Malenica istaknuo je da za 11 uhićenih navijača "imaju podatke u kaznenoj evidenciji", ali nije htio otkriti o kakvim se djelima točno radi.

- Mi smo izvatke iz kaznene evidencije za 47 hrvatskih državljana koji se nalaze u Grčkoj izradili na zahtjev našeg veleposlanstva, dakle hrvatskog veleposlanstva u Grčkoj. Od ukupno njih 102, 11 ima podatke u kaznenoj evidenciji. Pretpostavka je da je to učinjeno za potrebe postupka koji se vode, dakle pripreme obrane od strane branitelja u Grčkoj, kazao je Malenica.

- Ne znam konkretno o kakvim se djelima radi, dakle u kaznenoj evidenciji imamo podatke o počinjenim kaznenim djelima, rekao je ministar.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ustvrdio je da Vlada RH vjeruje onim informacijama koje su došle od grčkih vlasti, a ne "onome što čitamo u raznim medijima".

- Mi vjerujemo u ono što je izvorno od grčkih vlasti, a ne ono što, recimo, čitamo u raznim medijima, novinama i tako dalje. Puno se špekulira u svemu tome tako da treba biti jako oprezan i ne vjerovati svačemu, upozorio je.

MOST pozvao Vladu da se zauzme za navijače


Saborski zastupnik Mosta poziva premijera da se zauzme za hrvatske građane.

- Tražimo od premijera RH da hitno i žurno vrati u RH sve naše Hrvate i da u RH, gdje im životi neće biti ugroženi i gdje vjerujemo u sudski pošteni proces te da će se dečkima i svima onima koji su učinili bilo što protivno postojećim zakonima, pravedno suditi, rekao je Marin Miletić, saborski zastupnik MOST-a.

Iz vlade podsjećaju da su angažirani od prvog dana.

- Mi ovdje dijelimo i solidarni smo s roditeljima koji su nam izuzetno važni i dijelimo zabrinutost i oni su nam partneri i vlada čini sve one napore kako bi njihov život, njihove djece u Grčkoj učinila što sigurnijim, odgovorio je ministar Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!