Ministrica Brnjac u Dnevniku: Pripremaju se mjere pomoći za turizam

18:53 / 13.08.2020.

Autor: Dnevnik 2/Tema dana/B.A./HRT

-

-

Foto: - / -

Možemo reći da su brojke iznenađujuće dobre za situaciju u kojoj se mi svi nalazimo, rekla je Brnjac.
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u večerašnjem je HRT-ovom Dnevniku rekla da su brojke u turizmu iznenađujuće dobre s obzirom na situaciju.

Unatoč koroni, Pula itekako živi
Ograničava se radno vrijeme noćnih klubova i kafića do ponoći

Brnjac je rekla da su predviđanja bila dosta loša na početku, a danas smo u srpnju i kolovozu prema dolascima i noćenjima na 60 do 70 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

- Možemo reći da su brojke iznenađujuće dobre za situaciju u kojoj se mi svi nalazimo, rekla je Brnjac.

Navela je da je u Hrvatskoj trenutno više od 830.000 turista.

Italija je postrožila uvjete za sve koji dolaze iz naše zemlje, no Brnjac je istaknula da uvjete nisu postrožili samo za Hrvatsku, već i za brojne druge zemlje.

Komentirajući skraćivanje radnog vremena kafića i noćnih klubova rekla je da se moramo i dalje pridržavati svih mjera jer zdravlje građana i turista mora biti na prvom mjestu.

- Svaki gost koji dolazi traži sigurnost i kvalitetu, rekla je Brnjac.

Dodala je da će se sektorska strategija razvoja turizma bazirati na održivom turizmu.

Rekla je da je turistički sektor među najpogođenijima epidemijom te da razrađuju određene mjere i čekaju koje će biti smjernice Europske komisije prema kojima će se moći prijaviti za instrumente za oporavak i otpornost.

- To je sada u fazi pripreme, rekla je Brnjac.Hrvatski nautički turizam - rezultati više nego dobri

Hrvatski nautički turizam u prosjeku po sezoni zarađuje više od 700 milijuna eura, u to se ubrajaju usluga, vezovi, najam čarterske flote. Ove godine kada je riječ o srpnju i sezoni u doba koronavirusa ostvareno je 75 posto ukupnog prometa u odnosu na lanjski idealni vrhunac sezone. Sektor nautičkog turizma u odnosu na druge turističke djelatnosti nije imao izravnu pomoć države. Ipak, rezultati su više nego dobri, a podsezona dodatno ohrabruje, barem što se najava i rezervacija tiče.

Branimir Mađer, direktor Sektora nautike ACI marina Hrvatska, rekao je večerašnjoj HRT-ovoj Temi dana da povećanje broja oboljelih treba promatrati u kontekstu vremena.

- Hrvatska je prepuna turista, danas u Hrvatskoj boravi više od 600.000 turista i, na neki način, ovo je bilo i za očekivati, rekao je Mađer.

Branka Knez iz Marine Kornati Ilirija d.d. rekla je da će Kornati uvijek biti mamac za turiste, te da je Marina Kornati ostvarila zadovoljavajuće rezultate.

- S obzirom na cijelu situaciju, mi smo zadovoljni, poručila je Knez, dodavši da se nadaju najboljem.

Komentirajući to da je ove godine više megaluksuznih jahti na našem dijelu Jadrana u odnosu na prošlu godinu Mađer je rekao - dok jednima smrkne, drugima svane. Tradicionalno jake destinacije u tom sektoru Italija, Španjolska i Francuska nosile su se sa svojim problemima, dok se Hrvatska otvarala prema turistima.

- Mi smo tu priliku iskoristili, rekao je Mađer.

Dodao je da smo prepoznati u svijetu po tome što smo se jako dobro nosili s epidemijom te da se to vratilo, uz veliki napor svih iz struke i nadležnih institucija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!