Mirela Čavajda dobitnica nagrade Zagrepčanka godine

27.04.2023.

23:47

Autor: M.Š./Hina/HRT

Gradonačelnik Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Mirela Čavajda, ovogodišnja je dobitnica Nagrade Zagrepčanka godine - odlučili su u četvrtak na sjednici zastupnici zagrebačke Gradske skupštine, uz oštro protivljenje oporbe. 

Nagrada će joj u znak javnog priznanja biti uručena na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja.

Mirela Čavajda žena je, kako se navodi u obrazloženju, čije su okolnosti vezane uz prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe u proljeće prošle godine temeljito potresle društvo.

- U teškom trenutku upoznavanja s terminalnom dijagnozom djeteta koje je nosila, umjesto da dobije podršku, bila je izložena mučenju, nečovječnom ponižavajućem postupanju, s neadekvatnim pristupom informacijama o svojim pravima i različitim opcijama pobačaja. U trenucima donošenja najteže životne odluke javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja, odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu, pojašnjava se u obrazloženju.

Dodaje se i kako se Čavajda "hrabro izložila kako bi progovorila o najtežem i najdelikatnijem životnom trenutku, stavljajući tako javni interes ispred svoje osobne sigurnosti".

Prijedlog je na sjednici Gradske skupštine prihvaćen s 27 glasova "za" i devet protiv.

Nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža u raspravi je rekao da ako tvrde da je kandidatkinja bila "mučena" i da se prema njoj nečovječno ponašalo i da su joj uskraćene bitne informacije, moli da se taj prijedlog povuče jer se u protivnom izlažu riziku kazneno-pravnog sankcioniranja "zbog širenja lažnih i uznemirujućih glasina".

U slučaju da ga ne povuku, s obzirom na očito političko manipuliranje i ideološko instrumentaliziranje dodjele nagrade, najavio je da Klub Mosta neće podržati taj prijedlog.

Peternel: Ravnateljici KB Sv. Duh nagrada dok u bolnici leševi leže na podu


Zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel rekao je da oni pričaju i o ženi i o djetetu, jer je to bio osmi mjesec trudnoće. Liječnici u Hrvatskoj nudili su porod i eventualno liječenje djeteta.

Zatražio je stanku te je upozorio kako su mediji objavili večeras vijest da su u bolnici "Sveti Duh" objavljene fotografije mrtvih tijela, najmanje sedam koja leže na podu mrtvačnice Zavoda za patologiju dok najmanje četiri pokrivena plahtom leže na bolničkim transportnim kolicima.

- To je jedan ozbiljan skandal, a vi ste izglasali ravnateljici te bolnice (Ani-Mariji Šimundić) Nagradu Grada Zagreba. Zanimljiv je tajming, ali činjenica je da to postoji i činjenica je da su svi mediji i vama skloni mediji to objavili, poručio je Peternel vladajućima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!