Oporba smatra da Mirela Čavajda nije zaslužila biti Zagrepčanka godine

27.04.2023.

Zadnja izmjena 19:49

Autor: HRT/D.M./Hina

 Mislav Herman

Mislav Herman

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Dodjela nagrade Zagrepčanka godine, za koju je predložena Mirela Čavajda, podigla je ideološke tenzije između većine i desne oporbe, među kojima je HDZ-ov Mislav Herman ustvrdio da joj se imenovanjem nanosi bol i da tu nagradu nije zaslužila.

Točka o imenovanju Zagrepčanke godine, nagrade koja se godišnje dodjeljuje Zagrepčankama koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, podigla je ideološke tenzije među zastupnicima.

Mirela Čavajda je u javnost istupila prošlog proljeća zbog uskraćivanja medicinske skrbi nakon što je zatražila prekid trudnoće zbog tumora djeteta. Tek nakon što je sa svojim slučajem izašla u javnost, drugostupanjska komisija odobrila joj je prekid trudnoće zbog teških malformacija ploda. U svibnju prošle godine, u znak podrške Čavajdi, održani su prosvjedi diljem Hrvatske, a najveći na zagrebačkom glavnom trgu.

Oporbeni HDZ i Domovinski pokret u izjavama medijima najavili su kako to neće podržati. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman ponovio je kako Čavajda nije zaslužila tu nagradu, a da se od svega radi politički cirkus.

- Čavajda je u svakom slučaju zaslužila ljudski, stručni izraz žaljenja za ono što joj se dogodilo. Ali to nije dovoljno da postane Zagrepčanka godine. Koliko ima dama koje su se u proteklih godinu dana brinula za sve koji su nemoćni, bolesni, starije, socijalno ugrožene, za svoju bolesnu djecu. A o tome ovdje nema niti riječi, istaknuo je Herman.

Herman: Čavajdi se priznanjem nanosi bol 


Poručio je da se politički cirkus ponovno radi nakon što su glavni akteri priče pomalo i počeli zaboravljati, a da se time skupljaju politički bodovi. Poručio je: "Mislim da je dosta nanošenja boli obitelji g. Čavajde i g. Čavajdi. I da je dosta ove politizacije. Klub će glasovati protiv toga da joj se dodijeli ta nagrada".


Zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel ustvrdio je kako se Čavajda svoijm istupanjem u javnost stavila na raspolaganje jednoj ideološkoj skupini da koriste njezin tragičan slučaj, kako bi se izborila za pravo eutanazijskog intervencijskog abortusa.


'Prošlo vrijeme u kojem muškarci govore što ženama odgovara'


Zastupnica SDP-a Davorka Moslavac Forjan istaknula je da je Čavajda imenovana za nagradu zbog kalvarije kroz koju je prolazila i načina na koji ju je HDZ-ovski zdravstveni sustav sažvakao i ispljunuo.


Gradonačelnik Tomislav Tomašević je, pak, komentirajući oporbene stavove, izjavio da ako oporbi nije jasno zašto bi Čavajda trebala dobiti nagradu, on im to ne može objasniti. Vjerujem da je većini javnosti to jasno, istaknuo je Tomašević.


- Prošlo je vrijeme u kojem muškarci govore što ženama odgovara. Mislim da je najbolje da pitate Mirelu Čavajdu da li joj s time što smo je predložili za nagradu nanosimo bol ili ne, istaknuo je Tomašević. 

Neprihvatljivo je, kažu u oporbi, i nagradu od 50 tisuća kuna dodijeliti ravnateljici kliničke bolnice Sveti duh Ana-Mariji Šimundić koja je kazneno prijavljivana, a sve to, tvrde, zna i gradonačelnik.

Oporbi neprihvatljivo nagraditi ravnateljicu KB Sveti Duh 


- On već 4 mjeseca skriva, drži u ladici izvješće gradskog kontrolnog ureda koje govori o nizu nepravilnosti nizu nezakonitosti koje je ta ista ravnateljica izvršila, tvrdi nezavisni zastupnik Ivica Lovrić

- Sveti Duh je bio jedina bolnica u gradu Zagrebu koja uopće nije radila pobačaje. Osim toga, gdopođa Šimundić na dnevnoj bazi prima i prijetnje i kaznene prijave. Međutim ona hrabro i dalje provodi ono što je već trebalo biti omogućeno, a nije, kazala je Davorka Moslavac Forjan (SDP).

Novi model izračuna plaćanja vrtića u Zagrebu trebao bi, nadaju se u gradskoj upravi, zaustaviti netransparentan upis i plaćanje vrtića.

- Naša intencija ujednačiti praksu. Mislimo da je to fer - da je fer da plaćate prema onome kakve prihode imate. I istovjetni uvijet, radimo oko kriterija za upis, poručila je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

A zabrinutost zbog financija Zagrebačkog holdinga što ju je iskazao zastupnik Stranke Bandić Milan 365 posebno je motivirala gradonačelnika koji tvrdi da se grad još nije oporavio od financijskog nereda koji je ostavila upravo njihova vlast.

- Jer ni stranku ne možete voditi, a kamoli grad. Možete zamisliti u kakvom stanju ste nam ostavili Grad i gradska poduzeća kad ni stranku ne možete voditi nego ste je odfurali u stečaj, poručio im je Tomislav Tomašević.

Prozvani zastupnici tražili su opomenu za gradonačelnika, no nije ju dobio. Možda sljedeći put, ako bude prihvaćen novi prijedlog poslovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!