Mirni prosvjed protiv spaljivanja smeća kraj Novog Marofa

16.07.2022.

10:28

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Prosvjed u Podrutama

Prosvjed u Podrutama

Foto: Ivica Grudiček / HRT

Točno u deset sati počeo je mirni prosvjed u Podrutama pored Novog Marofa u organizaciji Eko udruge "Naš zavičaj". Tvrde da će u nekadašnjem pogonu propalog BBS-a američka tvrtka Zero Global Waste Croatia, koju zastupa Mladen Jozinović, pokrenuti spaljivanje smeća tehnološkim procesom pirolize. 

Mještani zapadnog dijela grada Novoga Marofa, ali i drugih naselja, oštro se protive tome. U tu svrhu organizirali su i prikupljanje peticije, koju je potpisalo 1200 građana. Boje se da bi cijeli kraj mogao biti nepovratno ekološki devastiran.


- Mirnim prosvjedom želimo ukazati na sve probleme koji bi proizašli iz takvih proizvodnih i tehnoloških procesa, koji su izrazito štetni za okoliš i opasni za zdravlje. Imamo podršku ekoloških udruga iz cijele Hrvatske, a predstavnici nekih od njih doći na naš prosvjed, napomenuo je Stjepan Huzjak, predsjednik Eko udruge "Naš zavičaj". 

Galerija
Prosvjed u Podrutama, Foto: Ivica Grudiček/HRT
Prosvjed u Podrutama, Foto: Ivica Grudiček/HRTProsvjed u Podrutama, Foto: Ivica Grudiček/HRTProsvjed u Podrutama, Foto: Ivica Grudiček/HRT

Na prosvjedu se okupilo nekoliko stotina mještana s raznim transparentima, a na kućama su izvješene i plahte na kojima piše "Piroliza jednako spalionica", "Možda smo na rubu Varaždinske županije, ali nismo na rubu pameti"...


Voditelj programa Otpad Zelena akcija Marko Košak rekao je za HRT da su strojevi već dovedeni, a da se građane ništa nije pitalo.


- Ovakav tip spavljivanja koji se ovdje previđa jedan je potencijalno vrlo opasan i štetan proces, tako da očekujemo od gradskih vlasti da ne podržava ovo postrojenje, rekao je Košak.


Komentirajući tvrdnje tvrtke Zero Global Waste Croatia da će sve biti po zakonu i europskim regulativama te da se radi o investiciji za taj kraj, Košak je rekao da građani ne vjeruju Jozinoviću jer znaju njegovu povijest i kakve je imao probleme s Piškornicom.


- Potencijalno je ovo vrlo opasno i za okoliš, ali, naravno, i za građane, a da ne kažem da je ovo jedno od najskupljih mogućih postrojenja za oporabu otpada, rekao je Košak, koji je poručio da će nastaviti s prosvjedima ako se ništa ne riješi.

Gradonačelnik Jenkač: Apsolutno smo protiv spalionice


Na prosvjed je došao i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, kojemu su ljudi zviždali i skandirali "lažove". Za HRT je rekao da Grad Novi Marof definitivno ne izdaje nikakve dozvole niti ima ingerenciju nad bilo kakvim postrojenjem - sve je, ističe, u ingerenciji Ministarstva.


- Mi smo apsolutno protiv bilo kakve spalionice i protiv bilo kakvog spaljivanja. Podržavamo i pozivamo i Zelenu akciju da nas podrži u tome jer želimo biti grad bez spaljivanja i pozivam naše građane da ne spaljuju otpad na svojim pragovima, da ne spaljuju biorazgradivi otpad jer on stvara štetne plinove koji uništavaju ozon, rekao je Jenkač.


Građanima je poručio da su si "našli krivoga zeca" jer oni nemaju nikakvoga utjecaja na ove procese.

- Grad nije nikako povezan s investicijom, osim što se ona pokušava realizirati na teritorijalnom području koje obuhvaća Grad. Za detaljnije informacije upit biste morali poslati samom investitoru i institucijama nadležnima za izdavanje dozvola. Prema teoriji, postupak pirolize ne bi trebao biti štetan za zdravlje i okoliš. Danas je gotovo nemoguće kupiti pećnicu za domaćinstvo koja nema u sebi funkciju čišćenja pirolizom. Dakle, to je postupak kojeg si dozvoljavamo staviti u svoj životni prostor. Kako to izgleda u praksi u velikim postrojenjima kada je u pitanju rješavanje otpada zaista nisam dovoljno stručan da o tome sudim. Zbog toga postoje institucije u kojima rade stručnjaci koji su upoznati s tim tehnologijama i propisima RH pa mogu odrediti hoće li predviđena tehnologija narušavati prirodnu ravnotežu, kvalitetu života, zraka i tla. Oni su ujedno i ovlašteni dati ili ne dati dozvolu za rad postrojenju takvog tipa, a kasnije i provoditi kontrole i inspekcijske nadzore nad poslovanjem, rekao je također Jenkač.

Zero Global Waste Croatia: Ne gradimo spalionicu

Također, HRT-u je priopćenje poslala tvrtka Zero Global Waste Croatia Mladena Jozinovića koji prenosimo:


U Podrutama je planirana američka brownfield investicija čija vrijednost u prvoj fazi projekta iznosi 12 milijuna eura koja će otvoriti nova radna mjesta i pridonijeti razvoju lokalne sredine. Tvrtka Zero Global Waste Croatia na spomenutoj lokaciji ne gradi spalionicu otpada, već planira instaliranje postrojenja za obradu neopasnog, predobrađenog otpada, preciznije, vrijednih sirovina iz primarne selekcije, vakuumskom pirolizom (nema kisika i sagorijevanja) na maksimalnoj temperaturi od 240 stupnjeva Celzijevih. U postrojenju se odvija dehidracija i peletizacija (aglomeracija) u vakuumu. U postrojenju nema sagorijevanja, stoga nema niti pepela, a nakon procesa nema otpada koji zaostaje. Cilj oporabe je da se evakuira vlaga iz otpada te da se polimernom materijalu zbog temperature promijeni struktura. Nakon procesa nastaje kruto gorivo koje će se koristi u različitim energetskim postrojenjima. Uz to, planiramo zadržati metalnu proizvodnju, u sklopu koje ćemo imati i demonstracijski pogon.


Bitno je naglasiti da se projekt razvija u skladu sa zakonom propisanom procedurom, te da ovakav projekt, u skladu s akcijskim planom Europske komisije o kružnom gospodarstvu, pomaže ispunjenu ciljeva u kružnoj ekonomiji - ponovnom upotrebom otpada i sličnim mjerama smanjiti emisije stakleničkih plinova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!