Odgađa se novi sustav naplate otpada u Zagrebu

11:51 / 21.06.2022.

Autor: HRT/Hina

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Odluka o novom načinu odvoza i naplate otpada u Zagrebu, koja se trebala provoditi od prvog srpnja, odgađa se do prvog listopada. Gradonačelnik Tomislav Tomašević priznao je da je termin bio ambiciozno postavljen te da nisu dovršeni brojni procesi potrebni za njezinu provedbu, primjerice micanje kontejnera s javnih površina, nabava vrećica te njihova distribucija.

- Što se tiče uvođenja novog sustava naplate i odvoza komunalnog otpada, 1. srpnja, to je bio ambiciozan, ali nužan cilj. Više je procesa koje paralelno radimo u ovom sustavu i mogu potvrditi da idemo na odgodu sustava do 1. listopada, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Poručio je da se ovaj rok više neće pomicati dodavši da Zagreb radi najopsežniju promjenu u sustavu otpada u zadnjih 20 godina. Promjena se, kazao je - radi u okolnostima poremećaja na globalnom tržištu, ratova u Europi, pandemije i inflacije.

- Želimo da novi sustav bude dobro pripremljen i zato se ide na odgodu, rekao je Tomašević. Potvrdio je i trenutne probleme s odvozom otpada u Zagrebu, rekavši da pet godina nije kupljen niti jedan novi kamion u Čistoći.

Tomašević je kazao kako je distribucija već dogovorena s tri trgovca te da marža neće utjecati na prvotno najavljenu cijenu.

- Cijena vrećice bez obzira na maržu se ne mijenja za građane, onako kao smo rekli tada i dalje vrijedi. 2 kune kada govorimo o vrećici 10 litara, 4 kn o vrećici 20 litara i 8 kn za 40 litara, bez obzira na inflaciju, bez obzira na sve okolnosti koje su se desile u zadnjih 5 mjeseci, rekao je Tomašević. 

Nikša Božić, novi ravnatelj zagrebačkog Zavoda za prostorno uređenje 

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet izvijestio je kako je Nikša Božić izabran za novog ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba. Božić je arhitekt i urbanist s 20 godina iskustva u prostornom i urbanističkom planiranju, a njegova vizija razvoja Zagreba bazira se na vraćanju ishodištima urbanističkog planiranja, a to prije svega podrazumijeva ravnomjerni razvoj gradskih četvrti.

Na podužoj konferenciji za medije gradonačelnika su novinari, između ostalog, upitali i o navodima o reviziji sporazuma između zagrebačkog SDP-a i Možemo, a Tomašević je rekao kako se još nije počelo razgovarati o tome.

- SDP je to najavio, mi smo rekli da smo na to spremni i kad dođe trenutak za to, o tome ćemo razgovarati međusobno, a ne preko medija, poručio je.

Oporba očekuje još jednu odgodu 

Gradska oporba nije ni sumnjala u takav ishod, štoviše, očekuju - još jednu odgodu.

- Pitanje je hoće li to on uopće uspjeti najesen. Zato što, ono što mi cijelo vrijeme naglašavamo, nije predstavljen cjeloviti plan gospodarenja otpadom, rekao je Mislav Herman, potpredsjednik Gradske skupštine (HDZ).

Pretrpani spremnici za komunalni otpad svakodnevna su slika u zagrebačkim četvrtima. Direktor Čistoće ističe da su zbog pandemije imali velik broj bolovanja i posljedično velik broj prekovremenih sati. Zbog toga je mnogo radnika na starom godišnjem odmoru, koji po zakonu moraju iskoristiti do kraja lipnja. A otvoren je natječaj na kojemu se traži 50 komunalnih radnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!