16:21 / 04.09.2020.

Autor: P.F./Hina

Mjerenje radioaktivnosti u Dvoru za utvrđivanje nultog stanja

Foto: Robert Armstrong/Pixabay

Foto: Robert Armstrong/Pixabay

Foto: - / -

Na lokaciji Čerkezovac započet će postavljanje mjerne postaje za uzorkovanje zraka i sustava za prikupljanje oborina te postaje za kontinuirano mjerenje ambijentalnog doznog ekvivalenta.
Fond za razgradnju radioaktivnog otpada počinje s uzimanjem uzoraka kako bi odredio nulto stanje radioaktivnosti u općini Dvor, na području na kojem je predviđena izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, priopćeno je iz Fonda.

Tijekom tekućeg tjedna na lokaciji Čerkezovac započet će postavljanje mjerne postaje za uzorkovanje zraka i sustava za prikupljanje oborina te postaje za kontinuirano mjerenje ambijentalnog doznog ekvivalenta, kaže se u priopćenju.

U idućih godinu dana stručnjaci s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Instituta "Ruđer Bošković" i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uzimat će uzorke i mjeriti radioaktivnost propisanim metodama putem akreditiranih laboratorija i stručnog osoblja, a rezultati trebaju biti usporedivi s graničnim vrijednostima i literaturnim podacima s drugih lokacija.

Predviđeno je uzorkovanje površinskih voda u okruženju lokacije Čerkezovac, riba iz površinskih, izvorskih, bunarskih i vodovodnih voda, tla na cijelom području općine, hrane s poljoprivrednih gospodarstava, meda i drugih pčelinjih proizvoda, šumskih plodova, gljiva i divljači, te zraka, oborina i podzemnih voda, navodi Fond.

Na 20 lokacija u općini Dvor i na dijelu puta kojim će se transportirati radioaktivni otpad do skladišta mjerit će se postojeća doza radioaktivnosti u okolišu.

Mjerenje će se provoditi kontinuirano, postavljanjem pasivnih dozimetrijskih sustava. Svrha istraživanja je utvrditi cjelovit i neovisan pregled stanja radioaktivnosti na lokaciji Čerkezovac i njezinoj okolici, ali i na cijelom području općine Dvor.

Na temelju dobivenih podataka izradit će se slika postojećeg stanja radioaktivnosti i preciznije definirati potreba budućeg redovitog monitoringa, odnosno praćenja stanja okoliša objekta.

Radioaktivni otpad koji će se skladištiti u centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u prvom redu potječe iz NE Krško te u manjem opsegu iz znanstveno-istraživačkih instituta, medicinskih ustanova i industrijskih postrojenja koji u svom redovitom radu koriste izvore ionizirajućih zračenja.

Skladišta radioaktivnog otpada u sklopu centra planiraju se i razvijaju kao sigurni objekti koji ne smiju imati utjecaj na okoliš i ljude, ističe se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!