Potpora i do 5800 kn za zelena i digitalna radna mjesta

14.09.2022.

18:59

Autor: Hina/HRT/D.M.

default error photo

Poslodavci za zelena i digitalna radna mjesta mogu ostvariti do 5800 kuna mjesečne potpore, rečeno je skupini poslodavaca u Županijskoj komori u Karlovcu (ŽKK) na predstavljanju mjera Odsjeka za rad s poslodavcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

- Visoki iznosi sredstava europskih fondova usmjereni su na zelenu i digitalnu tranziciju, a korištenje predstavljenih mjera povijesna je prilika poslodavcima da njima financiraju i plaće svojih djelatnika, rekao je na predstavljanju mjera HZZ-a predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman.

Riječ je o sufinanciranju plaće djelatnika zaposlenih na radnim mjestima koja zadovoljavaju kriterije kao zelena i digitalna radna mjesta, a to je i dvostruko veća potpora od dosadašnjih mjera, stoji u priopćenju HGK ŽKK. Dosadašnjim mjerama intenzitet potpora kretao se od 40 do 75 posto bruto I iznosa plaće, a novim je mjerama postotak povećan do 81 posto bruto I iznosa plaće, što ih čini privlačnijima poslodavcima, navodi se u priopćenju.

Vaučeri za obrazovanje

Mjera osposobljavanja na radnom mjestu omogućuje stjecanje praktičnih znanja i vještina za obavljanje poslova određenog radnog mjesta, a može se iskoristiti i za prijenos znanja odnosno obuku unutar poslovnog subjekta, kao i angažiranje vanjskog izvođača pružatelja potrebnog programa osposobljavanja. Intenzitet te potpore kreće se od 50 do 70 posto sufinanciranja ukupno prihvatljivih troškova.

Novost u ponudi mjera su i vaučeri za obrazovanje, čiji je cilj jačanje zapošljivosti i konkurentnosti radne snage na tržištu rada te poticanje zadržavanja postojećeg zaposlenja stjecanjem novih kompetencija traženih na tržištu rada, a mogu ih iskoristiti i nezaposlene osobe, navodi se u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!