Mještani otoka Šipana prosvjeduju zbog loše veze s kopnom

18.05.2023.

18:12

Autor: Sanda Dičak/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Mještani Šipana prosvjeduju

Mještani Šipana prosvjeduju

Foto: HTV / HRT

Mještani Šipana, nezadovoljni su katamaranom Novalja koji je zamjenski brod za Postiru. Pokazalo se kako katamaran zbog loših maritimnih sposobnosti više ne vozi nego vozi, a tek je mjesec svibanj. Pitaju se što će biti ove zime. Traže hitno novi brod na liniji Dubrovnik- Koločep- Lopud – Šipan.

Novalja ne valja. Čim je malo lošije vrijeme ne plovi. Već deset godina obećavaju im novi brod, a umjesto novog broda dobili su još lošiju vezu s gradom. 

- Mi smo se doselili na otok prije tri godine i imamo troje djece. Moj muž radi u Dubrovniku, znači svaki dan putuje s tim brodom. Zamislite kako je kad brod ne vozi. Objasnite vi na poslu zašto niste došli na posao. Još gora solucija je kada se ne možete vratiti doma. Znači, ja ostajem sama na otoku s troje male djece, govori Nives Švarc, stanovnica otoka Šipana.

Iz Jadrolinije kažu da su osigurali dvaput dnevno trajektnu vezu no trajekt je još sporiji od broda kažu mještani.  

- Mi idemo trajektom dva sata do grada to je katastrofa, rekla je Blaženka Cvjetković, mještanka Šipana.

Na otoku je 350 stanovnika - 47 djece. Svi oni trebaju brzu i sigurnu vezu s gradom. 

- Tražimo novi brod, tražimo zamjenski brod, ako je nevrijeme da vozi u Luku, znači da smo povezani s kopnom i treći je uvjet da se linija 807 promjeni iz teretno putničke linije u putničku liniju, zahtijeva Teofil Bogdan, mještanin Šipana. 

- Nama treba novi brod kao što je bila prije Postira. Novi brod s novim motorima da možemo bit sigurni i zimi i ljeti da će voziti, da nećemo ostati zatvoreni, govori Marinka Dobrojević, mještanka Šipana.

Ako ih se sad ne čuje, bit će oni i glasniji i radikalniji. 

- Ovo je danas mirni prosvjed, ali nećemo mi stati na ovome. Ako ne poduzmu ništa, brodovi se ovdje neće vezati, to je sigurno. Blokirat ćemo luku, naglasio je Darko Vukorep, mještanin Šipana.

Strpljenja više nemaju - dio su grada Dubrovnika, žele ostati na otoku, ništa ne traže više nego da im se to omogući. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!