Mještani Segeta protiv kameonoloma

21.02.2023.

07:00

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Kamenolom

Kamenolom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mještani Segeta, koji žive od turizma, bune se protiv - kamenoloma! Podsjećaju kako je trebao biti zatvoren još prije dvije godine, ali mu je koncesija produljena do 2029.! Svakodnevno, kažu, trpe buku, prašinu i kamione pa traže da se postojeća cesta do kamenoloma - zatvori, jer postoje - alternativni pravci.

Finim kamenom iz Sutilije u antičko doba gradio se - Trogir. Jača eksploatacija počinje devedesetih i još traje; kaskade se penju sve do romaničke crkvice na vrhu brda - a ona je zaštićeno kulturno dobro!

Do kamenoloma se prometuje između kuća. Mještani Segeta ne znaju je li riječ o biciklističkoj stazi ili nerazvrstanoj cesti; kamioni, žale nam se, tutnje od ranoga jutra i oštećuju je; zbog prašine, buke i detonacija, kažu, ne mogu više živjeti, ni baviti se turizmom.

Oporbeni općinski vijećnici zato predlažu novi, okolni put. Dulji je, kažu, ali je prihvatljiviji. A postoji i još kraći, odmah s magistarlne ceste - i njega su, ističu, koncesionari kamenoloma pristali financirati.

Dozvolu za alternativne putove trebala bi dati Općina... No, sluha nema.

Trinaestog ožujka planirana je blokada oba ulaza u kamenolom - bit će pozvani svi kojih se ovaj problem tiče, i koji bi mogli odgovoriti na pitanje - zašto je koncesija za kamenolom, koji mještani ne žele, preklani produljena za još osam godina!?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!