Mještani u nevjerici: "Novska je mirno mjesto, ne znam kako se to dogodilo"

31.08.2022.

19:20

Autor: Marija Milas/Dnevnik/HRT

Građani Novske potreseni su zločinom

Građani Novske potreseni su zločinom

Foto: Dnevnik / HRT

Još jedan strašni obiteljski zločin zgrozio je javnost. U Novskoj 54-godišnji muškarac ubio je 39-godišnju suprugu. Nakon kratkog bijega i sebi je oduzeo život. Ubojicu je žena prije 20-ak dana prijavila za nametljivo ponašanje i prijetnje. Dobio je zabranu prilaska.

U središtu Novske pripremala se otvoriti trgovinu odjeće i započeti novi radni dan. Iznenada, ulazi njezin suprug i čini ono najgore.


- Novska je mirno mjesto, ljudi su druželjubivi i ne znam kako se to dogodilo, ali očito da ima i takvih ljudi, rekla nam je jedna prodavačica.


- Nemojte me to pitati, ne mogu ništa reći. Toliko me nešto steglo, odgovara jedna gospođa.


Potreseni građani u nevjerici prolaze pored trgovine gdje se dogodilo ubojstvo, pored kafića gdje je žrtva još jučer navečer s najboljom prijateljicom pila kavu i zgrade u kojoj je živjela.


Nakon užasnog zločina, ubojica se dao u bijeg.


- Odmah su poduzete mjere traganja za mogućim počiniteljem. Nakon nekog vremena počinitelj je pronađen mrtav, rekao je načelnik Policijske postaje Novska Jure Klišanin.

Žrtva je na suprugovo ponašanje upozoravala 13. kolovoza, kada je zbog nasilja potražila pomoć policije.


- Podnesena je kaznena prijava protiv istog zbog kaznenih djela prijetnje, nametljivog ponašanja i tjelesne ozljede. Isti je doveden u Državno odvjetništvo, koje ga je nakon ispitivanja pustilo uz mjeru zabrane prilaska na manje od 50 metara, rekao je Klišanin.


- Zamjenik je procijenio da za ostvarenje svrhe koja se inače ostvaruje istražnim zatvorom, a u ovom konkretnom slučaju to je bila opasnost od ponavljanja dijela i utjecaja na svjedoke, da se ta opasnost može otkloniti primjenom blažih mjera opreza, rekla je Sanja Jagušt, zamjenica županijske državne odvjetnice u Sisku.


Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ponovno je upozorila na važnost procjene rizika u ovakvim slučajevima.


- U odnosu na slučaj femicida u Novskoj, prema trenutačno dostupnim informacijama, pokazuje se da izrečene mjere opreza ponovno nisu predstavljale dovoljnu zaštitu žrtve nasilja u obitelji od daljnjeg nasilja, priopćeno je iz ureda Višnje Ljubičić.


Počinitelju ovo nije prvo ubojstvo. 1999. proglašen je krivim za nanošenje teških tjelesnih ozljeda s posljedicom smrti, te je zbog tog djela odslužio kaznu od tri godine zatvora.


- Međutim, sukladno zakonskim odredbama za njega je nastupila rehabilitacija, te se isti vodi u evidencijama kao neosuđivana osoba, rekla je Jagušt.


Već se dulje upozorava na nužnost strožeg kažnjavanja počinitelja obiteljskog nasilja. Pitanje je koliko se još nesreća mora dogoditi da bi se ta upozorenja napokon poslušalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!