Tužiteljstvo ubojici supruge iz Novske u kolovozu odredilo blažu mjeru opreza

31.08.2022.

Zadnja izmjena 16:45

Autor: M.M./HRT/Hina

Novska: Muškarac ubio suprugu, a zatim sebe

Novska: Muškarac ubio suprugu, a zatim sebe

Foto: Igor Ahmetović / HRT

U Novskoj se jutros dogodilo brutalno ubojstvo. Policija je zaprimila dojavu kako je u jednom butiku pronađeno tijelo ženske osobe, a riječ je bila o nasilnoj smrti.

Suprug, s kojim žrtva već duže vrijeme nije živjela, ujutro je u trgovinu došao s nožem i zadao joj više ubodnih rana od kojih je na mjestu preminula. Unatoč brzoj intervenciji hitne službe i policije, nesretnoj ženi nije bilo spasa.

Počinitelj se potom udaljio s mjesta događaja, te je za njim počela policijska potraga. No, prije nego što su ga uspjeli uhititi oduzeo je život i sebi pa su ga policajci pronašli mrtvog.

- Policija je oko 8 sati zaprimila dojavu da je u butiku na području Novske pronađeno mrtvo žensko tijelo. Policija je izašla na mjesto događaja te su poduzete mjere traganja za mogućim počiniteljem. Nakon kratkog vremena počinitelj je pronađen mrtav, rekao je Jure Klišanin, načelnik Policijske postaje Novska. 

Neslužbeno se doznaje kako je stravičnom zločinu prethodilo više bračnih razmirica.

Klišanin je potvrdio da je policija postupala prema mogućem počinitelju 13. kolovoza 2022.

- Podnesena je kaznena prijava protiv istog zbog kaznenih djela prijetnje, nametljivog ponašanja i tjelesne ozljede. Isti je doveden u Državno odvjetništvo koje ga je nakon ispitivanja pustilo uz mjeru zabrane prilaska na manje od 50 metara, rekao je.

Tužiteljstvo potvrdilo da je ubojici supruge u kolovozu odredilo blažu mjeru opreza

Zamjenica sisačkog Županijskog državnog odvjetnika Sanja Jagušt potvrdila je da je tužiteljstvo sredinom prošlog kolovoza zbog niza prijava odredilo blažu mjeru opreza 54-godišnjaku.

Jagušt je precizirala da je 54-godišnjak 13. kolovoza ispitan u sisačkom Općinskom državnom odvjetništvu nakon što ga je žrtva prijavila zbog nanošenja tjelesne ozljede, prijetnje i nametljivog ponašanja.

- Tada je dežurni zamjenik procijenio da se ta opasnost može otkloniti zabranom približavanja žrtvi, s time da do danas nije bilo prijavljeno da je ta mjera bila kršena, kazala je.

Jagušt je dodala da je bila riječ o blažoj mjeri opreza te da je 54-godišnjak 1999. proglašen krivim zbog nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom za što je suđen na tri godine zatvora.

- Za njega je nastupila rehabilitacija i on se vodi kao neosuđivana osoba. Na dan 13. kolovoza ove godine vođen je kao neosuđivana osoba, kazala je Jagušt.

Dodala je da je nasilnika tada ispitao dežurni zamjenik općinske državne odvjetnice u Sisku.

Na pitanje što je to nametljivo ponašanje, Jagušt je rekla da to znači da netko nekoga ''duže vrijeme i ustrajno progoni i pokušava uspostaviti neželjeni kontakt''.

Jagušt je dodala da je osumnjičenik na dan 13. kolovoza nije imao evidentiran nijedan prekršaj.

Upitana kako je moguće da mu nije izrečena neka stroža mjera, s obzirom na prijavu supruge, rekla je da ''zamjenik koji je u tom slučaju postupao donio odluku da će donesena mjera biti dovoljna''.


Pravobraniteljica: Mjere opreza ne štite žrtve od daljnjeg obiteljskog nasilja

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorava da se mjere opreza ne pokazuju dovoljnim zaštitnim sredstvom žrtava obiteljskog nasilja, te da je potrebno uspostaviti strožu politiku kažnjavanja počinitelja.

U kontekstu nedavnog pokušaja teškog ubojstva žene u Gospiću - pravobraniteljica upozorava na iznimnu važnost pravilne procjene rizika pri razmatranju primjene mjere opreza.

Broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u posljednjih se 7 godina gotovo - utrostručio, a lani je bio veći od 6 tisuća.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!