HUBOL i mladi liječnici traže ukidanje 'robovlasničkih' ugovora

04.08.2023.

Zadnja izmjena 14:40

Autor: HRT

Inicijativa mladih liječnika pozdravila odluku Ustavnog suda

Inicijativa mladih liječnika pozdravila odluku Ustavnog suda

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Inicijativa mladih liječnika i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) poručile su da tvrdnja Ministarstva zdravstva kako u drugim državama Europske unije liječnici imaju radnu obvezu nakon edukacije, nije točno te zatražila od ministra Vilija Beroša da reagira. Zatražili su hitno ukidanje 'robovlasničkih ugovora'.

- Ovo je iznimno važna odluka kojom se konačno potvrđuje ono što godinama ističu krovne liječničke organizacije, a to je da su ugovori o specijalizaciji de facto robovlasnički, jer se potražuje povrat ustavom zagarantirane zarade, priopćila je Inicijativa. Od Ministarstva zdravstva (MIZ) očekuju da u najkraćem roku ispoštuje dogovor s premijerom Plenkovićem iz travnja ove godine kad je određeno da je nužno ispuniti četiri zahtjeva liječnika, među kojima je i ukidanje robovlasničkih ugovora.

- Priopćenje MIZ-a od 2.8.2023., u kojem se navodi da je od 2019. zakonska mogućnost ranijeg odlaska uz povrat samo stvarnih troškova specijalizacije, ne prikazuje stvarno stanje jer su tim troškovima dodani iznosi proračunske osnovice po mjesecu specijalizacije, te četverostruki iznos proračunske osnovice kao trošak zdravstvene ustanove. Navedeni dodani iznosi ne temelje se na nikakvim realnim troškovima specijalizacije, a s njima se iznosi u slučaju prekida ugovorne obveze penju do čak 36 000 €, dok su realni troškovi specijalizacije oko 3700 €, napominje Inicijative mladih liječnika.

MIZ pravda takve troškove navodeći kako je takva praksa i u ostatku Europske unije, te u ugovorima o specijalizaciji financiranima putem EU fondova. Međutim, unatoč našim brojnim upitima MIZ odbija dati na uvid takve ugovore o specijalizaciji. Stoga pozivamo MIZ da javno navede u kojim je točno europskim državama takva praksa. Koliko je nama poznato niti jedna druga zemlja EU-a nema takve robovlasničke ugovore, stoji u priopćenju.

- Mi nikada nismo bježali od odgovornosti, obaveza i realnih troškova specijalizacije (trošak mentora i komentora, trošak specijalizantske knjižice i dnevnika rada, trošak postdiplomskog studija u trajanju od 3 mjeseca, te trošak polaganja specijalističkog ispita), no povrat bruto plaća i paušalni iznosi proračunskih osnovica nemaju mjesta u ugovorima za specijalizacije, zaključuje se u priopćenju. 

HUBOL: Tvrdnja da u EU liječnici imaju radnu obvezu nakon edukacije nije točna


Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) poručila je da tvrdnja Ministarstva zdravstva kako u drugim državama Europske unije liječnici imaju radnu obvezu nakon edukacije, nije točno te zatražila od ministra Vilija Beroša da reagira.

- Tražimo od ministra Beroša da ili demantira netočnu tvrdnju vlastitog ministarstva ili navede točno koja europska država ima penalizacijske odredbe o vraćanju brutto plaća ili vraćanju paušalnog novčanog iznosa. (...) Svaka normalna država bi prekršitelja Ustava kao temeljnog zakona države najstrože kaznila. Zašto naša država dopušta ovakvo kršenje Ustava?, pitaju se u HUBOL-u i izričito traže hitno ukidanje robovlasničkih ugovora. 

HUBOL smatra da Ministarstvo zdravstva namjerno pogrešno informira javnost i iskrivljuje informacije. Niti jedna država u Europi, tvrde, nema ugovore o radu s liječnicima u kojima postoji penalizacijska odredba o vraćanju državi brutto plaće u slučaju ranije raskida ugovora, ističu. Dodaju da se javni zdravstveni sustav ionako raspada, da se uskoro neće imati više što spašavati, a da će hrvatski građani zbog ovakve neproduktivne zdravstvene politike uskoro morati plaćati veliki broj zdravstvenih usluga privatnim ustanovama. 

- Ustavni sud potvrdio je da i liječnici imaju pravo na plaćeni rad. Nevjerojatno je da je za utvrđivanje prava liječnika da u 21. stoljeću imaju pravo ne biti robovi bila potrebna odluka Ustavnog suda, istaknula je predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit dodajući kako bi, da se ne radi o gorkoj stvarnosti, to bi bio scenarij u Monty Pythonu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!