Dobre mjere mogu privući mlade liječnike, dokaz je Bjelovarsko-bilogorska županija

16.02.2023.

08:23

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/HRT/I.B.

Hitna

Hitna

Foto: HTV / HRT

Bjelovarsko-bilogorska županija od studenog prošle godine napokon u svim gradovima ima ekipirane timove s liječnicima u ispostavama Zavoda za hitnu medicinu. Posljednji koji to nije imao bio je grad Grubišno Polje. Sada su ondje mladi liječnici većinom privučeni mjerama Županije.

Željna novih iskustava, rada u manjim sredinama, Zagrepčanka dr. Maša Kopušar javila se na natječaj i zaposlila u ispostavi Zavoda za Hitnu medicinu u Grubišnom Polju.

- Mislim da je to bila jako dobra odluka i jedno jako veliko životno iskustvo, zapravo puno veće nego što sam to u startu očekivala, rekla je.

Rad u praksi uvelike se razlikuje od teorije, a hitna medicina omogućuje, kaže, brže sazrijevanje.

- Znali smo imati smjena gdje smo imali po 2 reanimacije u 12 sati i naravno da čovjeku nije lako, ističe.

Gotovo istodobno kad i ona, ovdje je zaposleno još četvero mladih liječnika. Savjeti su, posebno u počecima, bili prijeka potreba. Njih su dobivali od tehničara koji su ovdje prije uspostave Tima 1 godinama radili praktički sami.

Budući da smo prve smjene radili bez liječnika, tako da smo se susretali s intervencijama kao što su prometne i infarkt gdje smo sve sami morali odraditi. Liječnike smo imali u noćnim smjenama i vikendima.

Puno je lakše kad je troje, nego dvoje, pogotovo kad krene transport. Tehničar iza ostaje sam, a ovako je i liječnik s njim pa se može puno toga više i lakše obaviti.

U sedam godina objavili su 10 natječaja za zapošljavanje liječnika, no neuspješno.

- Imali jesmo trenutaka kada su se javila 2,3 liječnika. Međutim, po pravilniku potrebno je imati 5 liječnika, 5 tehničara i 5 vozača da bi vam bio priznat TIM1, objašnjava ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije Nenad Mrzlečki.

Upravo zahvaljujući mjerama županije kojima se potiče zapošljavanje mladih liječnika - nije im teško privući one koje očekuju neku od specijalizacija.

- Za nas je najinteresantnija mjera subvencioniranje podstanarstva jer je jako doprinijela da se oni odluče. Mi u našim zavodima imamo nekoliko doktora koji to koriste u Bjelovaru, Daruvaru, Grubišnom Polju.

Specijalizacije iz hitne medicine nisu baš tražene. Mašina želja je ginekologija u Zagrebu. Dok iščekuje objavu natječaja, liječnički zanat ostaje brusiti u Grubišnom Polju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!