Mladi slave, 14-godišnjak zbog alkohola u bolnici, apel roditeljima: Provjerite djecu!

18.06.2021.

18:19

Autor: Anamarija Knezović/Radio sljeme/Hrvatski radio

Stotine maloljetnika na Jarunu i Bundeku slave

Stotine maloljetnika na Jarunu i Bundeku slave

Foto: Goran Stanzl/Luka Stanzl / PIXSELL

Posljednji je dan škole. Stotine maloljetnika na Jarunu i Bundeku slave, ali, nažalost, mnogi na pogrešan način - alkoholom. Jedan je 14-godišnjak u vrlo ozbiljnom stanju završio u Klaićevoj bolnici nakon što je popio litru votke, a nakon toga još je dvoje mladih odvezeno u Kliniku za dječje bolesti, javlja Radio Sljeme. Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo apelira na roditelje da dođu po djecu.

Ako je itko pokazao nevjerojatnu ljudsku sposobnost prilagodbe, to su, osobito u protekloj godini, bila djeca. Stotine zagrebačkih osnovnoškolaca i srednjoškolaca danas slave svoj dan, no nažalost neki od njih na potpuno pogrešan način. Slavi se na Bundeku, Jarunu i u brojnim zagrebačkim parkovima.


Prije dva dana Centar za zdravlje mladih i Gradski ured za zdravstvo objavili su istraživanje prema kojem je 90% maloljetnika probalo alkohol. 


Danas se taj broj nažalost potvrđuje u praksi. Opisujući situaciju na terenu i kako se ponašaju mladi u svome slavlju, Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo za Radio Sljeme kazala je:


- Napravili smo sve što je u našoj moći da suzbijemo štetnu zlouporabu alkohola u mladoj populaciji, radi se o maloljetnicima u dobi od 14, 15 i 16 godina, a vjerujemo da među njima nažalost ima i mlađih, kazala je dodajućii kako su u koordiniranoj akciji s Gradskim društvom Crvenog križa i Hitnom medicinom Grada Zagreba, komunalnim redarstvom, spasilačkom službom, pa čak i Državnim inspektoratom.


- Međutim, ne možemo pokriti sve dijelove Grada jer se slavlja održavaju u različitim parkovima na cijelom području Grada Zagreba. Nažalost, informacije koje dolaze do nas su da ima puno zlouporabe alkohola na tim proslavama. Već smo imali nekoliko slučajeva intoksikacije, od toka jednu vrlo tešku intoksikaciju maloljetnika od 14 godina koji je upućen u bolnicu. Nadamo se da će biti dobro, ali radi se o zaista teškom, akutnom stanju opijenosti. Molim roditelje sve djece koji znaju da su im djeca na zabavama, da krenu prema svojoj djeci, da ih preuzmu i odvedu kućama. 


U Gradu ne znaju ni za kakav program, mladi su sami organizirali okupljanja. Trenutačno ih je najviše na Jarunu i Bundeku.


- Mi apsolutno nikakve veze nemamo s njihovim organiziranjem, a naše službe će tamo biti sve do 8 sati. Molimo da ne dolazi do situacija u kojima moramo tražiti podatke o roditeljima i zvati ih da dolaze po svoju djecu koja su u teškom stanju. Molimo ih da se sami pobrinu gdje su im djeca, provjere je li sve u redu, kazala je Portolan Pajić za Radio Sljeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!