10:08 / 03.05.2019.

Autor: HRT

Mlinarić: Vukovaru ne trebaju suze, trebaju mu djela

-

-

Foto: - / -

Vukovarci obilježavaju svoj dan. Tim je povodom u Studiju 4 gostovao vukovarski branitelj Stipe Mlinarić Ćipe koji je komentirao aktualne probleme, ali i planove Vukovara i Vukovaraca.
Vukovar slavi Dan grada i svojih zaštitnika - svetog Filipa i Jakova. Na proslavi, koju će obilježiti otvorenje Franjevačkog muzeja, sudjelovat će premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je jučer bila na obilježavanju godišnjice pogibije 12 redarstvenika u Borovu. Vlada je s jučerašnje sjednice najavila kako će u obnovu komunalne i elektroenergetske infrastrukture u Vukovaru uložiti znatna sredstva.

- Državni vrh na obilježavanju Dana grada Vukovara
- Pavliček: Izazovi Vukovara - zadržati visokoobrazovane mlade

Vukovarci će večeras koncertom Prljavog kazališta na središnjem gradskom trgu obilježiti svoj dan. Tim je povodom u Studiju 4 gostovao vukovarski branitelj Stipe Mlinarić Ćipe, koji je komentirao aktualne probleme, ali i planove Vukovara i Vukovaraca.

Mlinarić je rekao kako, nažalost, prošlost još opterećuje Vukovar.

- Nažalost ne možemo 1991. godinu odvojiti od sadašnjosti zato što još uvijek nisu riješena pitanja nestalih, nije pronađeno 330 branitelja i civila ubijenih za vrijeme okupacije Vukovara, naglasio je.

Osvrnuo se i na jučerašnji posjet predsjednice Republike Grabar-Kitarović i ministra Božinovića Vukovaru. Kaže kako mu nakon 28 godina nije drago slušati floskule o tome kako institucije trebaju odraditi svoj posao.

- Pa tko su te institucije? Predsjednica države je institucija i ona ima svoje ingerencije. Oni su ti koji trebaju to odraditi, ustvrdio je.

- Gradonačelniku Penavi svaka čast. On se trudi izgraditi Vukovar što se tiče gospodarstva. Okružio se mladim ljudima i stvarno radi dobar posao u gradu koliko je u njegovoj moći. U njegovoj moći sigurno nisu pronalasci nestalih, to je na Ministarstvu policije, na predsjedniku Vlade i na institucijama države, istaknuo je Mlinarić.

Opisao je agoniju obitelji branitelja i civila nestalih 1991. za koje kaže da im je život stao kada su njihovi najmiliji nestali.

- Kada pronađete ostatke svojih najmilijih i sahranite ih, prođe jedan period tugovanja, šest mjeseci, godina, i onda život krene dalje, počinjete živjeti normalnim životom, objašnjava Mlinarić dodavši da bi tako bilo i u Vukovaru kada bi lokalni Srbi koji žive u tom gradu željeli reći gdje su posmrtni ostaci nestalih.

- Mislim da bi i suživot bio puno bolji i brže bi se razvijao nego što je to danas slučaj, ustvrdio je.

Za dan kada je ubijeno 12 redarstvenika u Borovu Selu kaže da je stvarni početak rata u Vukovaru dodavši da za taj zločin nitko nikada nije odgovarao.  

Rekao je kako ga jučerašnje predsjedničine suze nisu dirnule jer niti vojnici koji su branili Vukovar, niti stradali policajci nisu plakali. "Mi smo radili svoj posao, bili smo vojnici, i mislim da smo taj posao dobro odradili na čelu s našim zapovjednicima", poručio je.

- Suze danas ne trebaju Vukovaru, trebaju mu djela i da institucije odrade posao koji trebaju odraditi, krenuvši od predsjednice države, predsjednika Vlade, svih ministara, policije, DORH-a. I ne samo ova garnitura, već i sve prijašnje garniture koje su to davno trebale odraditi, a nažalost nisu, istaknuo je Mlinarić.

Kaže kako Vukovar ima sve što je potrebno jednom gradu za ugodno življenje i normalno odrastanje - škole, strukovne škole, fakultete, bazen, sportske dvorane, kino - samo nedostaje 20 tisuća ljudi.

- Vukovaru trebaju radna mjesta gdje bi se zaposlili oni koji bi se vratili. Gradonačelnik je napravio sve što se tiče infrastrukture, ali on ne otvara radna mjesta, rekao je.

Smeta mu što se svi sjete Vukovara jedan dan u godini kada su svima puna usta planova.

- Kada bi uzeli iz vaše arhive sve priloge zadnjih 20 godina, vidjeli bi da su u pitanju iste floskule - treba odraditi, treba napraviti - a od dijela ništa, ustvrdio je.

Za kraj je poručio da Vukovarci imaju svoj ponos koji nije na prodaju.

- Ima budućnosti za Vukovar, država treba odraditi svoj posao oko nestalih, i mislim da Vukovar ima stvarno svijetlu budućnost i može biti jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj, rekao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!